Vladajući i oporba protiv Borisa Tadića zbog njegove spremnosti da se Kosovo podijeli

Vladajući i oporba protiv Borisa Tadića zbog njegove spremnosti da se Kosovo podijeli

SVE srpske parlamentarne stranke osudile su najavu predsjednika Borisa Tadića o mogućoj podjeli Kosova. Podsjećamo, Tadić je jučer izjavio kako je spreman "razmišljati i o toj opciji, ukoliko se iscrpe sve prethodne, a kojih ima priličan broj". Premda je kazao da podjela "nije na na dnevnom redu", sama izjava da se razmišlja i o toj mogućnost podijelila je vladajuću koaliciju, a oporba je optužila Tadića da očito razmišlja o priznanju nezavisnosti Kosova.

Vojislav Koštunica, bivši premijer i predsjednik Demokratske stranke Srbije, drži da predsjednikova izjava slabi poziciju Srbije u međunarodnim odnosima te da su sve političke stranke, kao i građani, potvrdile da je Kosovo sastavni dio zemlje, što piše i u Ustavu.

"Kada su parlamentarne stranke konsenzusom usvojile tekst novog Ustava Srbije, u čijoj preambuli stoji da je Kosovo sastavni i neotuđivi dio Srbije, to je značilo da smo svi od naroda na referendumu tražili da se izjasni i o teritorijalnoj cjelovitosti zemlje. Narod je rekao svoju riječ te smo mi u Ustavu jedinstveno zapisali da je Kosovo Srbija", objasnio je Koštunica dodajući da je Srbije i na međunarodnom planu "u najmanju ruku izborila pravo da se bori za cjelovitost Srbije".

"Pričom o podjeli Kosova sami sebi proturječimo"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ako smo se opredijelili za poštovanje međunarodnog prava kao najjačeg oružja u obrani Kosova, onda je jasno da sami sebi proturječimo i da sami sebe slabimo pričom o podjeli", poručuje Koštunica.

Predsjednik Kluba zastupnika Srpske radikalne stranke Dragan Todorović optužio je Tadića zbog namjera da prizna Kosovo. "Ova izjava govori o pravim namjerama DS-a i Tadića odnosno da namjeravaju pristati na pritiske Amerike i EU-a", pojašnjava Todorović.

"Ideja nije potekla od ozbiljne državne politike"

Protivi se i predsjednik Nove Srbije Velimir Ilić, a istoj grupaciji pridružio se i čelnik LDP Čedomir Jovanović, koji je naglasio da ideja "nije potekla od ozbiljne državne politike, nije utemeljena u Ustavu Srbije i na odlukama koje je donijela Skupština". Taboru se pridružuje i Miloševićev SPS, a tek stranka G17 koja pripada vladajućoj koaliciji smatra da je podjela Kosova jedno od rješenja za pokrajinu.

Ig.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara