Vladajući i oporba složili se oko zaključaka o sanaciji azbesta

NAKON više od tri sata rasprave, Saborski odbor za zaštitu okoliša na tematski održanoj sjednici donio je zaključke o problematici onečišćenja azbestom u Republici Hrvatskoj.

Odbor je zadužio Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva da angažira ovlašteni laboratorij iz Hrvatske ili inozemstva, koji bi proveo mjerenja čestica azbesta u zraku na području općine Solin i Grada Ploča. Ministarstvo je zaduženo i za hitnu i stručnu sanaciju tvornice Salonit u Vranjicu, odlagališta Mravnička kava te sportsko-rekreacijskog centra u Vranjicu. Ministarstvo je naposljetku zaduženo i za utvrđivanje količine odloženog i rasutog azbesta na području Solina i Ploča, kao i predlaganje programa njihove sanacije.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u suradnji sa nevladinim udrugama i stručnim institucijama, ima zadaću provesti sustavnu preventivnu kampanju o štetnosti azbesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za praćenje stanja oboljelih od malignih bolesti uzrokovanih azbestom i profesionalne bolesti azbesta zaduženo je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.

Model ubrzanja rješavanja zahtjeva za obeštećenje radnika oboljelih od profesionalne bolesti, zadužuje se posebno povjerenstvo, koje mora analizirati postojeće zakone i njihovu primjenjivost. Isto Povjerenstvo bi svakih šest mjeseci o svom radu trebalo izvještavati Odbor za zaštitu okoliša.

B.V.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara