Vladar Dubaija i premijer UAE umro za posjeta Australiji

Vladar Dubaija i premijer UAE umro za posjeta Australiji

ŠEIK Maktoum bin Rashid al Maktoum, emir Dubaija  i premijer Ujedinjenih arapskih emirata, jutros je u Australiji podlegao srčanom udaru.

Šeik Maktoum bin Rashid al Maktoum je godine 1971, u trenutku proglašenja nezavisnosti Ujedinjenih arapskih emirata, postao prvi premijer te države te tu dužnost obnašao do godine 1979. kada ga je zamijenio otac, šeik Rashid bin Saeed al Maktoum. Drugi put je premijerom postao nakon očeve smrti godine 1990. Iste je godine postao emirom Dubaija.

UAE su za vrijeme njegovog mandata, zahvaljujući eksploataciji nafte, postali jedna od najprosperitetnijih zemalja u svijetu. Sam Dubai, drugi po veličini emirat u uniji, se pod njegovom vladavinom postao glavni trgovački centar u regiji te se počeo natjecati sa Singapurom za titulu najpropulzivnije i najraskošnije metropole na azijskom kontinentu.

Šeik Maktoum, rođen 1943. godine, bio je relativno povučena osoba, koja je više voljela svojoj rodbini i suradnicima prepuštala zadatak prezentiranja njegove zemlje u svjetskoj javnosti. Uz državničke poslove, veliki dio vremena je vodio svjetski poznatu "Godolphin" ergelu trkaćih konja u Dubaija, čiji je suvlasnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smrt ga je zatekla u australskoj saveznoj državi Queensland, gdje je od 28. prosinca boravio u Gold Coastu, gradu-pobratimu Dubaija.

Na aerodromu u Brisbaneu dežura mlazni avion koji će tijelo pokojnog vladara hitno odvesti u Dubai, kako bi se pokopao po lokalnim običajima. Vlada UAE je proglasila 40-dnevnu nacionalnu žalost.

Šeika Maktouma je na mjestu emira naslijedio njegov mlađi brat Mohammed bin Rashid al Maktoum, koji trenutno obnaša dužnost ministra obrane UAE.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara