Vladi podnijeta izvješća o štrajkovima u školama i zdravstvu

POTPREDSJEDNIK Vlade Goran Granić rekao je danas da sa socijalnim partnerima, sindikatima treba razgovarati i tražiti rješenja, ali da se ne mogu ispunjavati nečiji nemogući zahtjevi.

Granić je to rekao na sjednici Vlade u okviru rasprave o izvješćima o štrajkovima u osnovnim i srednjim školama te štrajku liječnika.

Ministar prosvjete i športa Vladimir Strugar izvijestio je da je najavljeni petodnevni štrajk u osnovnim školama na kraju bio dvodnevni, te da je u njemu sudjelovalo znatno manje učitelja i nastavnika nego je sindikat najavljivao. Rekao je da je manje nego u prošlom štrajku (studeni prošle godine) bilo i štrajkaša u srednjim školama.

Velika inflacija štrajkova u posljednje vrijeme, posebno u prosvjeti, šteti samoj prosvjeti, ocijenio je Strugar.

Ministar zdravstva Andro Vlahušić izvijestio je da većina zdravstvenih ustanova radi normalno, da normalno radi primarna zaštita, hitna pomoć, kao i većina bolnica.

Podsjetio je da Hrvatski liječnički sindikat, koji je organizator štrajka, traži povećanje plaća za 45 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sasvim je razumljiva želja ljudi da imaju veće plaće, mirovine, ali problem je kako, na kojoj osnovi povećati plaće, rekao je premijer Ivica Račan.

Ustvrdio je da je povećanje plaća moguće samo ako raste gospodarstvo. Samo veće stope gospodarskog rasta, stope od sedam posto, a uz zadržavanje niske inflacije na dva posto, vodi realnom rastu plaća. Sve drugo je neprihvatljivo i atak je na sigurnost Hrvatske, ocijenio je Račan.

Ministar obnove Radimir Čačić iznio je i najnovije podatke o rastu BDP-a i procjenu da bi ova godina mogla završiti s rastom, ne kako je planirano četiri, nego blizu ili točno pet posto. Iznio je i podatak da je realan rast plaća u prošloj godini iznosio 4,5 posto.

Premijer Račan i danas je socijalne partnere pozvao na razgovor kako bi se, umjesto pritisaka vidjelo što je moguće učiniti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara