Vladimir Bebić: Račan je diktatorski vodio SDP, za njega je Kim Il Sung mala beba

"SRAMOTNO je što Račan ostavku nije podnio puno prije nego je uprkos tome što je znao da je teško bolestan, kao Tuđman cijelu zemlju i stranku držao u neizvjesnosti, iako nije bilo nikakve šanse da nastavi sa političkim djelovanjem", oštar je bio potpredsjednik Ljevice Hrvatske.

"SDP je profitirao od teške bolesti predsjednika stranke, a način na koji je to napravljeno je još žalosniji od te činjenice: jedine priče koje su se vrtile oko njega i stranke, bile su "Tko ga je posjetio u bolnici: sin ili unuk" i ostale teme za žutu štampu, jer SDP nema prave teme i prave događaje oko kojih bi zavrtili priču, a sva ova užurbanost oko stranke i projekti i strategije koje su počeli nuditi služe prikrivanju njihove nesposobnosti", nije Bebić poštedio ni Račanovu stranku.

"Račan je važio za velikog demokrata u političkom životu, ali stranku je vodio diktatorski i sve je bilo podređeno njemu. Kim Il Sung je mala beba za njega. SDP je funkcionirao po sistemu vođe i njegove volje. Ta stranka je uvijek važila za savršeno organiziranu i složnu stranku, koja postepeno raste, dok se sve druge: HDZ, HSP, HSLS, raspadaju, ali do raspada SDP-a nije došlo jer je Račan čeličnom rukom držao sve pod svojom kontrolom. Takav način vođenja stranke i katastrofalno kadroviranje je krivo za to da se SDP sada traži i još nije profilirana stranka. To je čak i dobro za nas jer ciljamo na lijevi dio biračkog tijela, na koji navodno SDP polaže pravo", drži Bebić

On profilaciju Socijaldemokratske partije nakon Račanovog povlačenja vidi u razdvajanju na tri struje: "Komunisti", koji baštine antifašističke vrijednosti i privlače starije biračko tijelo,  "Tajkuni", a zagrebačka i riječka gradska uprava su ogledni primjer novokomponiranih bogataša koji predstavljaju ovaj sloj i "Socijaldemokrati" - umjerena struja. Mislim da će prevladati socijaldemokrati sa Jurčićem kao frontmenom. On ima šanse za uspjeh jer je političar sa ljudskim likom", prognozira Bebić.

Zvonko Alač

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara