Vladimir Putin dolazi u Peking potpisati ugovore o suradnji vrijedne 5 milijardi dolara

Tekst: N.Š.
Foto: AFP

RUSIJA i Kina trebale bi prilikom posjeta ruskog premijera Vladimira Putina Pekingu, potpisati ugovore o suradnji vrijedne više od 5 milijardi američkih dolara.

Radi se o gotovo trideset ugovora vezanih uz energetsku suradnju, rudarstvo, transport i infrastrukturu. Jedan od većih poslova vezanih uz suradnju ove dvije zemlje trebala bi biti izgradnja velike rafinerije na sjeveru Kine.

Pregovarači su se susreli ovoga vikenda kako bi dogovorili detalje sporazuma, a Vladimir Putin koji danas dolazi u Peking, trebao bi staviti potpis na dokumente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dugoročna suradnja na obostranu korist

"Obje zemlje su ušle u novu fazu dugoročne, strateške suradnje na području energetike", rekao je kineski vicepremijer Wang Qishan.

Ranije ove godine dvije zemlje su potpisale sporazum vrijedan 25 milijardi dolara prema kojemu će Moskva pomoći financiranje izgradnje naftovoda iz Sibira prema Kini. Rusija garantira sigurnu dostavu nafte bogatom kineskom tržištu, sljedećih 20 godina. Zajednički radovi na naftovodu već su započeli, a predviđa se da će biti gotovi krajem 2010. godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara