Vladimir Putin naredio Tadiću i Koštunici da opet oforme vladajuću koaliciju?

IAKO je u Srbiji već jutros počela koalicijska trgovina mandatima, završnu riječ u formiranju srpske vlade dat će ruski premijer i bivši predsjednik Vladimir Putin.

Putin će se, piše Press, već idućeg tjedna obratiti Borisu Tadiću i Vojislavu Koštunici sa zahtjevom da DS i DSS oforme koaliciju koja će činiti osovinu buduće srpske vlade. Izvori bliski samom vrhu ruske diplomacije potvrdili su da će Putin od Tadića i Koštunice tražiti da si pruže ruku pomirenja i što prije oforme novu demokratsku vladu.

Ruski diplomati tvrde kako u Rusiji postoje političari bliski radikalima koji bi rado vidjeli vladajuću koaliciju SRS-a i DSS-a, ali Putin i novi predsjednik Medvjedev naginju demokratskoj opciji. "Interes Rusije je napredna, europska Srbija. Nama treba saveznik koji ima jake pozicije u EU, a ne zemlja koja bi bila u konstantnom sukobu sa svijetom", tvrdi Pressov izvor.

Iako je ruski veleposlanik u Beogradu nekoliko puta javno podržao radikale, on nije imao takve instrukcije iz Moskve. "Istina je da mi imamo dobre odnose sa SRS-om, ali DSS i DS su ipak favoriti državnog vrha", tvrdi neimenovani diplomat i dodaje kako će Rusija i dalje Srbiji pružati pomoć u obrani Kosova i Metohije.

Srpski politički analitičari i diplomatski stručnjaci ne isključuju mogućnost da će Putin novu srpsku vladu "krojiti po svojoj mjeri". Direktor centra za proučavanje alternativa Milan Nikolić tako smatra kako bi nova vlada DS-a i DSS-a "bila najbolja za sve pa i za Srbiju i Rusiju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možda su Rusi sada pomalo zbunjeni Koštuničinim izjavama u vezi sa SSP-om i Europskom unijom jer oni potpisivanje Sporazuma nisu shvatili kao izdaju srpskih interesa. Ne bi me čudilo da Putin i Medvjedev pokušaju inzistirati na tome da buduću vlast ponovo izgrade Koštunica i Tadić", kaže Nikolić.

No, brojni analitičari tvrde kako će Tadić i Koštunica teško zakopati ratne sjekire, čak i ako dobiju direktan nalog o pomirenju iz Kremlja.

"Pitanje je hoće li lideri ovih stranaka moći progutati teške riječi koje su jedan drugome uputili. Također, jedno od pitanja je i tko će onda u toj varijanti biti premijer, jer je Tadić prilično oštro tvrdio da Koštunica ne može opet sjediti u fotelji predsjednika Vlade ako DS dobije dovoljno podrške za njeno formiranje. Ono što je zanimljivo jest da će građani, ukoliko se ova varijanta ostvari, biti prilično razočarani jer su bukvalno glasali za džabe! Pitat će se čemu izbori ako je ista koalicija ponovo na vlasti", smatra analitičar Bratislav Grubačić.

Srpski su mediji ranije danas objavili vijest kako je Koštunica o koaliciji već počeo razgovarati s Tomislavom Nikolićem, drugim čovjekom radikala, a dogovoreni su i pregovori s Miloševićevim SPS-om. Glavni tajnika radikala na konferenciji za novinare kazao je kako dogovor još nije postignut, ali "Nikolić i Koštunica postigli su značajan konsenzus o pitanjima važnim za budućnost Srbije".

P.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara