Vladin pregovarač se susreo s Gotovinom?

NAKON što je britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw zatražio odgodu početka pregovora o hrvatskom ulasku u Europsku uniju, Globus je saznao kako je razlog traženja odgode taj što je hrvatska Vlada prije dva mjeseca ostvarila kontakt s odbjeglim generalom Antom Gotovinom, o čemu je Carla del Ponte obavijestila države članice EU.

Kako saznaje Globus Sanader je Juru Kapetanovića, nekadašnjeg šefa kontrole leta na zagrebačkom aerodromu, danas zaposlenog u Europskoj kontroli leta u Bruxellesu, poslao u BiH kako bi se sastao s Gotovinom. Gotovina je u BiH prebačen s tajnog odredišta, a sastanak je, navodno, završio neuspješno.

Kapetanović u izjavi za Globus informaciju nije niti potvrdio niti demantirao. Rekao je kako on nije osoba koja bi na bilo koji način mogla stupiti u vezu s odbjeglim generalom, te da nije u mogućnosti ništa reći.

Na pitanje novinara je li na bilo koji način sudjelovao u pregovorima s Gotovinom, te je li ga Vlada angažirala da kontaktira Gotovinu, Kapetanović je odgovorio "Ne mogu ništa reći. Pokušajte me razumjeti".

Predstavnici međunarodne zajednice, koji su informaciju i otkrili Globusu, tvrde kako se moglo organizirati čak i uhićenje Ante Gotovine. Te informacije došle su do Haaga i Londona, što su oni shvatili kao dokaz da Vlada može locirati i uhititi Gotovinu, ali to ne želi.

Osim gore navedenog, tajne službe nekih europskih država optužile su dva visoka državna dužnosnika MUP-a, Ivana Cestara te Jakoba Bukvića, da preko svoje privatne tvrtke financiraju Gotovinin bijeg.

Hrvatska Vlada odlučno je opovrgla te optužbe, te Globusu poslala priopćenje u kojem, između ostalog stoji, kako su sve to "podmetanja i izmišljotine iz kuhinja tajnih službi država kojima nije u interesu da Hrvatska započne pregovore s EU".

Također, visoki policijski i obavještajni izvori u Hrvatskoj tvrde kako optužbe da Cestar i Bukvić potpomažu Gotovinin bijeg nemaju veze s istinom, te da su u potpunosti neutemeljene i vrlo opasne.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara