Vladin stručni tim za djevojčicu Elu završio rad

VLADIN stručni tim za djevojčicu Elu zaraženu virusom HIVa danas je održao zadnji sastanak i u roku deset dana poslat će preporuke Vladinim i nevladinim tijelima što im je činiti kad je riječ o uključivanju takvih bolesnika u društvo, izvijestio je na današnjoj konferenciji za novinare potpredsjednik Vlade Ante Simonić.

Zadaća tima sastavljena od stručnjaka različitih specijalnosti jest omogućiti djevojčici Eli normalan i kvalitetan život, obrazovanje i socijalizaciju u Kaštel Novom u kojem stanuje i pohađa školu, pomoći u prevenciji budućih sličnih slučajeva te promicanju ljudskih prava.

Simonić je izrazio zadovoljstvo postignutim, no upozorio je da treba obaviti još mnogo posla. ´Učinjenim možemo biti zadovoljni, ali bez euforije´, rekao je, istaknuvši da buduće slične slučajeve moraju rješavati državna tijela i resorna ministarstva. Dodao je kako je to jedna od rijetko uspješnih akcija uključivanja osobe zaražene virusom HIV-a u odgojno-obrazovni sustav i društvo.

Na upit hoće li odgovarati ustanove koje su zakasnile u pripremama za uključivanje Ele u odgojno-obrazovni sustav, Simonić je odgovorio da ´stručni tim nije osnovan da bi koga kažnjavao, nego da bi riješio problem i upozorio na propuste, a da same ustanove trebaju analizirati svoj rad´.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenik ministra zdravstva Ante Bilić smatra da način rješavanja slučaja djevojčice Ele može biti uzorak u drugim sličnim slučajevima u Hrvatskoj.

Pomoćnik ministra prosvjete i športa Josip Milat kazao je da će u ovoj godini oko 55.000 učitelja pohađati stručne skupove i predavanja o prevenciji AIDS-a.

Na prijedlog Ministarstva zdravstva sutra će Vladina Koordinacija za društvene aktivnosti i ljudska prava raspravljati o utemeljenju Nacionalnog povjerenstva za suzbijanje HIV/AIDS-a, a planira se i donošenje revidirana Nacionalnog programa prevencije AIDS-a, najavljeno je na konferenciji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara