Vlahović, novi crnogorski šef diplomacije: Neovisnost Crne Gore ovisit će o Kosovu

NOVI crnogorski ministar vanjskih poslova Miodrag Vlahović izjavio je da sumnje u neovisnost Crne Gore nisu izravno vezane uz samu Crnu Goru, već uz neke neriješene probleme regije, a to je ponajprije Kosovo, piše u utorak podgorički dnevnik Pobjeda.

"U Bruxellesu procjenjuju da je to iznimno osjetljivo i kompleksno pitanje, koje još nije zrelo za konačna rješenja. Kosovo je neka vrsta brane da se stvari dogotove i definiraju odnosi na zapadnom Balkanu", rekao je Vlahović za dnevni list.

Dodao je da su "i Srbija i Crna Gora u nekoj vrsti ovisnog položaja u odnosu na Kosovo".

"Zbog toga postoje otpori i sumnje u rješavanju crnogorskog državnog problema, kazao je on misleći pritom na definiranje pune državne samostalnosti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njegovu mišljenju upravo su zbog toga u zadnje vrijeme očiti procesi određene erozije projekta nezavisnosti (Crne Gore).

"Crna Gora je pritisnuta mnogim unutrašnjim problemima, pogotovo na socijalnom i ekonomskom planu, i pod pritiskom je i iznutra i izvana, zbog mogućnosti da sama odlučuje o državnopravnom statusu", rekao je Vlahović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora mora biti otvorena za strana ulaganja te iskoristiti sve šanse za ekonomsku, tehničku i drugu podršku europskih zemalja i Sjedinjenih Američkih Država.

Mora se dokazati da je Crna Gora samoodrživ sustav koji ima razvojne perspektive, zaključio je Vlahović.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara