Vlahušić: HZZO će preglede plaćati i privatnicima

Ministar zdravstva Andro Vlahušić najavio je danas da će zdravstvenom reformom prvi put HZZO, tamo gdje su duge liste čekanja za preglede, plaćati usluge i privatnoj liječničkoj praksi po istim cijenama za koje se pregledi obavljaju u bolnicama.

Za te će usluge biti izdvojeno deset milijuna kuna, odlučilo je Upravno vijeće HZZO-a, rekao je Vlahušić, braneći u popodnevnu dijelu saborskog zasjedanja Vladino Izvješće o stanju reforme zdravstva od mnogobrojnih kritika oporbenih stranaka.

Vlahušić je uz ostalo rekao da su nedavno 53 liječnika KBC-a "Rebro" dobili dozvole za dopunski rad u bolnicama. Sustav u kojem liječnik za svoj rad dobije "svoju cijenu", a bolnica "svoj dio" Vlada želi legalizirati i liberalizirati, dodao je.

Izvješće su poduprli klubovi vladajuće koalicije, a usprotivili su mu se oporbeni klubovi.

Ivica Kostović (Klub HDZ-a) zamjerio je Vladi što kasni s donošenjem zakona te je zapitao "kakva je to reforma bez zakona koji bi je morali osigurati?". Upozorio je na dugotrajan dug HZZO-a od 2,5 milijarde kuna, a da nisu osigurani nikakvi izvori financiranja. Kostović je ustvrdio da Izvješću nedostaje objektivan osvrt na velike promašaje i afere posljedica kojih je smrt nevinih ljudi na Baxterovim dijalizatorima, te da ništa nema o stvarnim uzrocima štrajka liječnika i protuzakonitu trošenju novca za reformu, što proizlazi iz izvješća Državne revizije.

Građani se pokušavaju uvjeriti da su jedino rješenje izlaska iz zdravstvene krize sve veća davanja za što manje usluga, rekao je Krunoslav Gašparić (Klub HB-a). Sadašnju vlast optužio je da je HZZO zadužio kod banaka i tako mu onemogućio financijski oporavak, umjesto da mu uplati 1,7 milijardi kuna državnog duga.

Vlado Jukić (Klub HSP-a), kritizirajući Izvješće, zatražio je odgovor na pitanje hoće li nedavni štrajk liječnika biti plaćen i hoće li ga plaćati porezni obveznici?

Joško Kontić je u ime Kluba HSLS-a rekao da HSLS Izvješće "puno propusta" ne može primiti "niti na znanje". Ustvrdio je da su od 15 projekata navedenih u Izvješću tek rijetki provedeni do kraja, od kojih su neki započeti, ali u "krivu smjeru", a drugi nisu ni započeti. HSLS posebno zamjera Vladi što u Izješću o reformi nema ni riječi o natalitetnoj politici.

HSLS drži da će oslobađanje od participacije velikog broja osiguranika biti jedan od novih uzroka dugova u zdravstvu. Kontić je dodao da je poseban problem primarna zdravstvena zaštita, u kojoj je zbog izgubljene uloge domova zdravlja nestala preventiva u zdravstvenoj zaštiti.

Nasuprot tomu Snježana Biga-Friganović (Klub SDP-a) istaknula je da su veliki napori učinjeni upravo u preventivnoj zdravstvenoj zaštiti, koja je 2000., kako je rekla, pala na sramotne grane i gotovo nestala. Pozvala se na tvrdnje ravnatelja dviju psihijatrijskih bolnica u Zagrebu da u deset godina nije uloženo u obnovu psihijatrijskih odjela koliko je uloženo u zadnje dvije.

Damir Kajin (Klub IDS-a) drži da je sadašnja Vlada mnogo učinila da poboljša uvjete u zdravstvu, posebno jer je uklonila nelikvidnost i poboljšala financije općih bolnica i klinika. "Današnje stanje neusporedivo je bolje nego prije 3. siječnja 2000. i to treba priznati Vladi. Razlika je kao dan i noć", rekao je.

Viktor Brož (Klub Libre) predlaže da se zdravstvo financira i izdvajanjem iz dijela poreza na duhanske proizvode, alkoholna pića, pa i na benzin, te da se taj novac usmjeri u Fond zdravstvenog osiguranja. Zauzeo se i za jači i stručniji nadzor odobravanja i duljine bolovanja, odnosno da osim liječnika iz HZZO-a nadzor obavljaju i specijalizirani stručnjaci Ministarstva zdravstva.

Miroslav Furdek (Klub HSS), uz potporu Izvješću, zaključio je da će financiranje zdravstva i u budućnosti biti glavna tema, jer mogućnosti hrvatskog gospodarstva još ne mogu udovoljiti svim zahtjevima.

Nikola Ivaniš (Klub HNS/PGS/SBHS) smatra da reformom treba demonopolizirati HZZO, koji "mora postati osiguravatelj", te da sustav zdravstvenog osiguranja treba poslovati po tržišnim zakonitostima.

(Hina) daju ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara