Vlahušić: Nema pregovora o povećanju plaća za 45 posto

VLADA smatra da nije moguće povećanje liječničkih plaća za 45 posto i oko toga ne može biti pregovora, izjavio je danas ministar zdravstva Andro Vlahušić.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Ivica Babić najavio je danas da bi sindikat mogao pristati i na kompromisno povećanje od 28 posto, ako Vlada odmah pristupi potpisivanju sporazuma.

Vlahušić je na konferenciji za novinare ponovio da štrajk liječnika nije uspio jer mu se odazvalo svega pet posto bolničkih liječnika.

Rekao je da su liječnici u većem broju štrajkali jedino u osječkoj kliničkoj bolnici, dok su ostale kliničke bolnice normalno radile, a slično je i sa županijskim bolnicama.

Ministarstvo zdravstva jučer je primilo tri prijave pacijenata o neodgovarajućim postupcima liječnika.

Jedna od prijava odnosi se na liječnika koji je u KBC-u Zagreb odbio pacijenticu naručenu na operaciju, pa će protiv njega biti pokrenut disciplinski postupak.

Ministarstvo zdravstva otvorilo je za slične pritužbe telefonske linije zdravstvene inspekcije (4607-542, 4607-443).
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Nije moguće raditi u ambulanti, uskratiti dio usluga, i biti u štrajku´, rekao je Vlahušić.

´Ako je liječnik u štrajku i radi samo hitne slučajeve, kako je predviđeno zakonom, tada ne snosi odgovornost, ali oni koji rade ne mogu selektivno određivati što će raditi i koji su slučajevi hitni, a koji to nisu´, pojasnio je ministar.

Pritom je najavio mogućnost da se za bolnice, gdje je veći broj liječnika u štrajku, donesu posebne mjere kako bi se osigurao normalan rad.

Odgovarajući na upit što će učiniti ako štrajk potraje, a opseg rada bude sveden na najmanju moguću mjeru, Vlahušić je ustvrdio da će biti osigurano normalno funkcioniranje zdravstvene zaštite.

U Ministarstvu zdravstva danas su nastavljeni redoviti pregovori o Temeljnom kolektivnom ugovoru koji bi, po Vlahušićevim riječima, mogao biti potpisan do kraja siječnja.

Ugovor će biti potpisan sa ili bez HLS-a, jer je usuglašeno oko 98 posto teksta. Pregovori traju već osam mjeseci jer se čeka da HLS bude konstruktivan u zahtjevima, rekao je Vlahušić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara