Vlahušić o spajanju šibenske i kninske opće bolnice

MINISTARSTVO zdravstva spremno je osigurati novac za višak zaposlenika u šibenskoj Općoj bolnici, ali ne i za 16 liječnika koji su među njima jer u kninskoj bolnici, vlasnik koje je također Šibenskokninska županija, manjka liječnika, izjavio je danas ministar zdravstva Andro Vlahušić.

Ministar je danas u Šibeniku sa županijskim vodstvom i članovima uprava šibenske i kninske opće bolnice razgovarao o teškoćama tih ustanova i potrebi njihova spajanja.

Nakon sastanka novinarima je kazao da će Ministarstvo podmiriti i dio od ukupno 60 milijuna kuna gubitaka tih dviju bolnica, ali je uvjet za to kao i za brigu o višku zaposlenika da županijska vlast donese odluku o njihovu spajanju u jednu ustanovu jer je Županija njihov vlasnik. "Šibenska bolnica ima kvalitetan kadar, a nema dobru infrastrukturu, a u kninskoj bolnici je obratno, pa je njihovo spajanje logično, no Ministarstvo neće utjecati na donošenje te političke odluke", istaknuo je Vlahušić. Dodao je da pregovori sa Županijom o spajanju dviju bolnica ipak napreduju i kako su svi svjesni da je nagodba nužna.

Župan Duje Stančić ističe kako još neke županije imaju dvije opće bolnice te da Šibensko-kninska županija ne želi biti prva koja će donijeti takvu odluku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uprava Opće bolnice najavila je da će uskoro otpustiti 140 radnika koji su višak, a samo ih nekolicina ima uvjete za mirovinu. Među njima je tehničko osoblje i čistačice, ali i 60-ak laboranata i medicinskih sestara te 16 liječnika. Na takav potez su, po riječima dr. Željka Burića, prisiljeni jer im je HZZO smanjio godišnji limit pa bi sav novac koji dobivaju za usluge odlazio samo na plaće u Općoj bolnici.

Uprava kninske Opće bolnice također se žali da se u novim, tržišnim uvjetima poslovanja koje je nametnuo HZZO, ne može održati bez potpore Županije i Ministarstva, a u toj bolnici nedostaje i osnovni liječnički kadar pa tako, primjerice, nemaju ni ginekologa ni radiologa.

(Hina) dfer dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara