Vlahušić: Po Hebrangovoj logici, HDZ je ostavio dugove od 18,5 milijardi kn

BIVŠI ministar zdravstva Andro Vlahušić odbacio je danas tvrdnju novog ministra zdravstva Andrije Hebranga da dugovi u zdravstvu iznose 7,3 milijarde kuna ustvrdivši kako je, po Hebrangovoj logici zbrajanja dugova, bivša vlast 2000. godine naslijedila 18,5 milijardi kuna dugova.

Vlahušić je dodao da Hebrangu, dok se bavi politikom umjesto zdravstvenim sustavom, troškovi ustanova dnevno rastu za deset milijuna kuna, pa je od njegova preuzimanja vlasti zdravstvo u novom minusu od 300 milijuna kuna.

Osim podmirenja duga od oko 500 milijuna kuna veledrogerijama za isporučene lijekove iznad ugovorenih rokova plaćanja, Hebrang bi hitno trebao pronaći rješenje i za taj trošak od 300 milijuna kuna, jer je na snazi privremeni proračun za prva tri mjeseca koji je manji za 663 milijuna kuna, rekao je Vlahušić novinarima.

Skup u Novinarskom domu nazvan "Tko se boji javnosti i istine" bio je zamišljen kao javno sučeljavanje novog ministra Hebranga s bivšim čelnim ljudima zdravstva - ministrom Vlahušićem i predsjednikom Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Nikice Gabrića o stvarnom dugu u zdravstvu, no Hebrang se nije odazvao pozivu.

"Hebrang se već četvrti puta odbija sučeliti s nama pred hrvatskom javnošću kako bismo otvoreno progovorili o stvarnom financijskom stanju u zdravstvu, no naš poziv i dalje ostaje otvoren, pa neka ministar sam odabere mjesto i vrijeme za dvoboj", poručili su Vlahušić i Gabrić.

Usporednim prikazom naslijeđenih financijskih obveza i onih koje je ostavio novoj Vladi, Vlahušić je ustvrdio kako je 2000. koalicijska vlast preuzela 2,348 milijardi kuna duga iznad ugovorenih rokova, a Hebrangu ostavlja dug od 1,364 milijardi kuna.

Taj dug, koji je probio ugovorene rokove, odnosi se na 1,2 milijarde kuna duga zdravstvenih ustanova dobavljačima i 164 milijuna kuna duga HZZO-a za lijekove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sve ostale financijske obveze su unutar obveznih rokova plaćanja pa ih se može podmiriti iz tekućeg priljeva novca. Dio obveza koji se odnosi na investicije, koji Hebrang također svrstava u dugove, na naplatu dolazi za nekoliko godina, a dio investicija nije niti realiziran, već je bio u pripremi.

Vlahušić je također opovrgnuo Hebrangove tvrdnje da su natječaji za bolničku opremu raspisivani nakon objave datuma izbora, rekavši kako su oni bili planirani već mjesecima ranije. Zaustavljanjem svih natječaja Hebrang je oštetio šest najvećih bolnica koje su trebale već dobiti tu opremu, jer su sredstva za to bila osigurana.

Smijenjeni predsjednik Upravnog vijeća HZZO-a Nikica Gabrić odbacio je Hebrangove optužbu da HZZO nema središnju evidenciju financijskih obveza naglasivši kako se rade redovita periodična i godišnja financijska izvješća.

Komentirajući Hebrangovu izjavu da će veledrogerije zbog dugova blokirati bolničke račune, Gabrić je rekao da veledrogerije svoje dugove uvijek namiruju putem cesije i pritiscima.

Znakovito je, kaže Gabrić, da je 29 sudskih tužbi, o kojima govori Hebrang, nakon izbora podigao bivši direktor "Medice" Marijan Kovačić kojega je nova Vlada potom imenovala u novo Upravno vijeće HZZO-a.

Proteklih dana dogodila se manipulacija s riječju "dug". Da je Hebrang govorio o ukupnim financijskim obvezama u zdravstvu (dospjele i nedospjele obveze, investicije, zajmovi) sigurno ne bi došlo do tako žestoke rasprave, rekao je Gabrić dodavši kako Vlahušić i on imaju "moralnu obvezu sprati ljagu s njihovih imena u loše režiranoj političkoj predstavi".

(Hina) mt md

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara