Vlahušić: Ulaganja u zdravstvo drugi najveći projekt Vlade

ULAGANJA u zdravstvo drugi su najveći projekt Vlade nakon auto ceste, ustvrdio je danas u Saboru ministar zdravstva Andro Vlahušić odgovarajući na kritike oporbenih parlamentarnih klubova koji su paket predloženih zakona o zdravstvu ocijenili lošim.

U saborskoj raspravi klubovi zastupnika vladajuće koalicije podržali su u prvom čitanju četiri predložena zdravstvena zakona - o liječništvu, stomatološkoj, medicinsko-biokemijskoj djelatnosti i sestrinstvu.

Međutim, većina oporbenih klubova nije se složila s Vlahušićevom ocjenom da predloženi zakoni reguliraju uvjete za kvalitetan i stručni rad liječnika.

Klubovi vladajuće koalicije i oporbe složili su se da je u predloženom Zakonu o liječništvu neopravdano izostavljen Hrvatski liječnički zbor.

HDZ i HSLS uputili su najžešće kritike predloženim rješenjima, istaknuvši da bi zbog niza nedostataka prijedlozi trebali biti tretirani kao prethodna rasprava.

HDZ zamjera što se taj paket zakona donosi pred parlamentarne izbore te ocjenjuje da se njime i dalje ne rješava položaj liječnika u sustavu zdravstva, jer su i dalje u sustavu plaća kao državni činovnici.

Karmela Caparin istaknula je da se o zakonima raspravlja u vrijeme radne obveze liječnika, koja još nije ukinuta, dodavši da je liječnički položaj ponižavajući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Predloženi Zakon o liječništvu više govori o Hrvatskoj liječničkoj komori nego o liječnicima", rekla je Caparin.

HSLS smatra da paket zakona ne rješava najbitnija pitanja - decentralizaciju sustava zdravstva, privatizaciju u zdravstvu, reorganizaciju primarne zdravstvene zaštite, kao ni status zdravstvenih djelatnika.

Smatraju da su iz predloženih zakona neopravdano izostavljeni zdravstveni djelatnici kao što su medicinski tehničari i fizioterapeuti.

Uz DC i HB je među rijetkim oporbenim klubovima koji je dao podršku paketu zdravstvenih zakona, uz primjedbu da ih je trebalo i ranije donijeti. U ime kluba HB-a Ivić Pašalić je pozvao ministra Vlahušića da se ispriča medicinskim sestrama zbog uvredljivih izjava u medijima.

"Predloženi Zakon o sestrinstvu je hvale vrijedan napor Ministarstva, ali je teško zaboraviti neukusne aluzije ministra o seksualnom životu u bolnicama i debelim sestrama, stoga držim da je ovo prilika da se ministar ispriča sestrinskom staležu", rekao je Pašalić.

Od klubova vladajuće koalicije SDP ističe da smatra izuzetno značajnim što predviđeni Zakon o sestrinstvu predviđa obvezno udruživanje sestara u Komoru, jer su dosad bile u nezahvalnom položaju iako predstavljaju dvije trećine svih zdravstvenih radnika.

Uz podršku predloženim zakonima HSS smatra kako je vrijeme da Vlada, Ministarstvo zdravstva i Sindikat liječnika postignu dogovor kako bi se ukinula radna obveza liječnicima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara