Vlahušić:U iduće tri godine sve hrvatske bolnice imat će europski standard

MINISTAR zdravstva Andro Vlahušić najavio je danas u Splitu da će u iduće tri godine sve bolnice u Hrvatskoj dohvatiti europske standarde.

"Splitska je bolnica veoma važna i zbog sve većeg broja turista pa ćemo je ulaganjima pretvoriti u modernu europsku bolnicu", rekao je Vlahušić koji je danas otvorio novi Radiološki odjel u splitskoj Kliničkoj bolnici u koji je uloženo oko 150 milijuna kuna iz proračuna Ministarstava, Županije i grada Splita.

On je na konferenciji za novinare Libre rekao kako će ostvarenjem planirana projekta bolnica u Splitu napokon dobiti europske obrise. "Osim toga, kvaliteta splitskog zdravstva vrlo je bitna za razvoj turizma u Dalmaciji", kazao je.

Nakon Radiološkog na redu je Ginekološki odjel, u modernizaciju i preuređenje kojega će biti uloženo 200 milijuna kuna, a za dva tjedna bit će potpisan i ugovor za obnovu rodilišta, najavio je.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u poboljšanje uvjeta u primarnoj zdravstvenoj zaštiti uložit će se 150 milijuna kuna. To znači da će isti standard dobiti pacijenti i na Braču i u Splitu i u Imotskom, rekao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na pitanje o "slučaju Kurjak" Vlahušić je odgovorio kako Ministarstvo nije aktivno ni sudjelovalo u njemu, ali da je pokrenulo policijska i pravosudna tijela, koja su u proteklih nekoliko mjeseci otkrila više nepravilnosti u poslovanju bolnice "Sveti Duh". "Sud treba utvrditi postoje li elementi za kaznenu odgovornost dr. Kurjaka i ostalih", rekao je.

Ministar je istaknuo kako je upravo zahvaljujući "slučaju Kurjak" izrađen prijedlog novog zakona koji će omogućiti lakši i potpuno besplatan postupak pri umjetnoj oplodnji. Na pitanje hoće li se u Hrvatskoj ozakoniti doniranje jajnih stanica Vlahušić je odgovorio da je to etičko, moralno i kulturološko pitanje u koje će se uključiti sve državne ustanove, nevladine udruge i vjerske zajednice.

Vlahušić je najavio kako će se na parlamentarnim izborima kandidirati u 10. izbornoj jedinici koja obuhvaća Split i Dubrovnik.

"Liberalna scena u Hrvatskoj je rascjepkana, a građanski je dio nepokriven, posebno od kada je HSLS skrenuo udesno", kazao je Vlahušić, dodavši kako će Libra ispuniti tu prazninu i da će u svakoj izbornoj jedinici dobiti barem jednog zastupnika.

Kao parlamentarna stranka Libra će, drži Vlahušić, sudjelovati u sastavljanju nove vlade s istim partnerima kao i do sada, "jer po rezultatima ova vlast zaslužuje još jedan mandat u kojem će dovršiti započete projekte i uvesti Hrvatsku u EU".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara