Vlasti DR Konga nakon uličnih sukoba izdale uhidbeni nalog za vodećim oporbenim političarom

VLASTI Demokratske republike Kongo su izdale uhidbeni nalog protiv senatora i bivšeg potpredsjednika Jean-Pierrea Bembe nakon što je jučer u glavnom gradu Kinshasi vojska vodila žestoke sukobe s Bembinim paravojnim formacijama.

44-godišnji Bemba je vođa MLC, vodeće oporbene stranke u DR Kongu koja je za vrijeme tzv. drugog kongoanskog rata djelovala kao gerilski pokret usmjeren protiv vlade predsjednika Laurenta Kabile, a kasnije protiv njegovog sina i nasljednika Josepha Kabile.

Godine 2002. krvavi građanski rat, za kojeg se vjeruje da je odnio između 3 i 5 milijuna života, je završen, a Bemba je pristao na političku borbu i mjesto potpredsjednika u prijelaznoj vladi.

Prošle godine se Bemba suprotstavio Kabili na prvim predsjedničkim izborima, ali je poražen u drugom krugu. To je s vremenom stvorilo napetost u Kinshasi gdje živi veliki broj pripadnika etničke grupe Lingala, kojoj pripada Bemba. Iako je Bemba na kraju priznao poraz, razne milicije i druge paravojne formacije sastavljene od njegovih pristaša nisu razoružane.

Jučer je spor oko razoružanja Bembinih vojnika, odnosno njihovog stavljanja u sastav redovne vojske, eskalirao u krvave sukobe pri čemu su obje strane koristile i teško oružje. O žestini sukoba svjedoči i da su minobacačke granate padale i po Brazzavilleu, glavnom gradu susjedne Republike Kongo koji se nalazi na drugoj obali istoimene afričke rijeke.

Vladine snage su preuzele nadzor nad većinom Bembinim uporišta, a Bemba se na kraju sklonio u južnoafričko veleposlanstvo.

Bemba kao zastupnik Senata uživa imunitet, ali su predstavnici Kabiline vlade najavili kako će ga ukinuti.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara