Vlasti na Kosovu neće čekati odluke Beograda

VLASTI na Kosovu neće čekati na odluke službenog Beograda o uključivanju Srba u kosovske institucije i o decentralizaciji vlasti na Kosovu, izjavio je u četvrtak u Beogradu civilni upravitelj UN-a na Kosovu Soeren Jessen Petersen.

"Mi idemo dalje. S vama ili bez vas, s odlukom iz Beograda ili bez nje, ali bi daleko više voljeli da, u interesu kosovskih Srba, njihovi predstavnici igraju aktivnu ulogu u cjelokupnom procesu", kazao je Jesen-Petersen na konferenciji za novinare na kraju svog boravka u Beogradu.

Jesen-Petersen se u srijedu susreo sa srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom, a u četvrtak s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem i državne zajednice Srbija i Crna Gora Svetozarom Marovićem, ministrom vanjskih poslova Vukom Draškovićem, ministrom obrane Prvoslavom Davinićem i šefom Koordinacijskog centra srbijanske vlade za Kosovo Nebojšom Čovićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon nedavnih izbora nova vlada Kosova, koja se tek treba formirati, počet će raditi na decentralizaciji vlasti na Kosovu, a za to je potreban i dijalog s kosovskim Srbima, rekao je Petersen.

On je također izjavio da će se težište rada nove vlade ubrzo pomaknuti na provođenje standarda koje je međunarodna zajednica odredila za Kosovo, a koji se odnose na položaj manjina, na sigurnost, vladavinu prava, slobodu kretanja, povratak raseljenih i decentralizaciju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara