Vlasti RS okrivljene za ubojstvo katoličkog svećenika

BISKUPSKI ordinarijat u Banjoj Luci u srijedu se službeno oglasio u povodu oslobađajuće presude Okružnog suda za 11 bivših prijedorskih policajaca optuženih za kazneno djelo "protuzakonitog zatvaranja i držanja u pritvoru rimokatoličkog svećenika Tomislava Matanovića i njegovih roditelja u Prijedoru od 24. kolovoza do 19. rujna 1995."

Tijela svećenika Tomislava i njegovih roditelja Josipa i Božene pronađena su u jednom bunaru tek u rujnu 2001. u selu Rizvanovići kod Prijedora.
Biskupski ordinarijat priopćuje da ta institucija nikada nije tvrdila da su 11-orica bivših prijedorskih policajaca krivci za smrt obitelji Matanović, ali isto tako ne prihvaća činjenicu da nitko nije odgovoran ili da je to samo tadašnji načelnik Centra javne sigurnosti Prijedor Simo Drljača, koji ubijen u akciji multinacionalnih snaga u ljeto 1997. godine.

Biskupski ordinarijat zahtijeva nastavak istrage i otkrivanje ubojica obitelji Matanović.

"Tvrdimo da je za bespravno lišavanje slobode svećenika-župnika Banjolučke biskupije i njegovih roditelja i njihovo protuzakonito držanje u kućnom pritvoru, za izravno ometanje župnika Tomislava Matanovića da obavlja svoju službu, te konačno za njihovu smrt odgovorna vlast Republike Srpske. Župnik Matanović i njegovi roditelji (kao i drugih sedam svećenika i jedna redovnica) nisu bili žrtve nekakve nepoznate skupine, već tadašnjih službenih struktura vlasti. Uostalom, tako je u slučaju Matanovići protiv Republike Srpske presudio i međunarodni Dom za ljudska prava u Sarajevu 1997. godine", stoji u priopćenju Biskupskog ordinarijata.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara