VOA: Pet godina nakon savezničke invazije Iračani sigurniji, ali ljudska prava i dalje ugrožena

PROŠLO je pet godina od savezničke invazije na Irak, predvođene Sjedinjenim Državama, a politički i vojni dužnosnici tvrde kako se stanje u zemlji uvelike poboljšalo, i to samo u posljednjih godinu dana, javlja Glas Amerike (VOA).

S druge pak strane, organizacije za zaštitu ljudskih prava iznose podatke kako su kršenja ljudskih prava naširoko rasprostranjena, dok istodobno većini Iračana i dalje nisu dostupne temeljne javne usluge.

Američka vojska navodi kako je povećanje broja kako američkih tako i iračkih vojnika, potom suradnja sa sunitskim milicijama, te prekid vatre dogovoren s najvećom šijitskom milicijom, rezultiralo poboljšanjem sigurnosnog stanja u velikom dijelu Iraka.

Samo prošle godine 30.000 američkih i preko 100.000 iračkih vojnika pridodano je sigurnosnim snagama. Američki vojni izvori navode kako je tijekom posljednjih devet mjeseci nasilje opalo za 60 posto, zbog čega se planira  da se do srpnja provede povlačenje većine dodatnih američkih postrojbi.

Krhka sigurnost

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao primjer uspjeha savezničke intervencije u Iraku navodi se zapadna iračka pokrajina Anbar, gdje je al-Qaida izbačena iz onoga što je smatrala svojim najčvršćim uporištem.

Pukovnik John Charlton, zapovjednik američkih snaga u Anbaru, kaže kako je američka vojska angažirana s lokalnim sunitskim šeicima koji se žele osloboditi al-Qaide, te kako je samo Ramadi bio grad s najviše nasilja po glavi stanovnika u svijetu - prosječno 30 do 35 napada dnevno.

Unatoč pozitivnim pokazateljima na terenu, ipak postoje znakovi da bi se teškom mukom zarađeni sigurnosni uspjesi vrlo brzo mogli izgubiti. Samo tijekom proteklih godinu dana u oružanim sukobima i samoubilačkim bombaškim napadima ubijene su stotine ljudi.
 
S druge pak strane šestomjesečni trend sve manjeg broja žrtava pomalo se gubi te se ponovno javlja porast nasilja sa smrtnim žrtvama. Irački i američki dužnosnici tvrde pak kako porast nasilja još nije prerastao u trend.

I.K./VOA
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara