Voće i povrće ne smanjuju rizik od kancerogenih oboljenja

Voće i povrće ne smanjuju rizik od kancerogenih oboljenja
PREHRANA bogata voćem i povrćem utječe na smanjenje opasnosti od srčanih ili moždanih udara, no ne sprječava razvoj kancerogenih oboljenja, objavili su znanstvenici Harvardske škole za javno zdravstvo u Bostonu u stručnom časopisu Journal of the Nacional Cancer Institute.

Dr. Walter C. Willett i njegovi kolege istraživali su učinak prehrane bogate voćem i povrćem na rizik od srčanog i moždanog udara kod 71.910 žena i 37.725 muškaraca. Istraživanje na zdravim dobrovoljcima trajalo je od 1980 do 1998. godine. U tom je razdoblju od spomenutog broja od srčanog udara, moždanog udara, raka ili nekog drugog uzroka smrti umrlo 9.329 žena i 4.957 muškaraca.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici su zaključili da je u usporedbi s osobama koje uopće nisu konzumirale voće i povrće, kod onih koji su dnevno uzimali pet ili više takvih obroka, opasnost od srčanog ili moždanog udara bila manja za 12 posto, no suprotno tomu pozitivan učinak na kancerogena oboljenja nije primijećen.

Daljnja istraživanja pokazala su da redovito konzumiranje zelenog lisnatog povrća posebno utječe na smanjeni rizik od srčanih i modžanih udara. Samo jedan obrok dnevno koji uključuje takvo povrće smanjuje opasnost od udara za 11 posto.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara