VODEĆA ZBIRKA SUVREMENE UMJETNOSTI ODSAD U STALNOM POSTAVU

Vodeća britanska privatna zbirka djela suvremene umjetnosti uskoro će biti izložena kao stalni postav nove galerije multimilijunaša i dobrotvora Charlesa Saatchija.

Saatchijeva zbirka ima više od 2000 umjetnina koje je taj samotnjak skupljao proteklih dvadeset godina. Trenutno se zbirka čuva u County Hallu, sjedištu londonske vlade od 1912. do 1987.

Otvorenjem galerije polovicom travnja završit će projekt ´Kulturna milja´, koji obuhvaća umjetničke institucije uzduž obje obale rijeke Temze. Na početku je muzej Tate Britain, a na kraju kazalište Shakespeare´s Globe. Između su galerija Hayward, Royal Festival Hall, National Theatre i Tate Modern.

´Suvremena umjetnost nedovoljno je poznata i malo je tko razumije. Mi smo tu da popunimo prazninu´, rekao je William Miller, Saatchijev glasnogovornik.

Središnji dio zbirke vrijedne milijune funti su ukiseljeni četveronožci Damiena Hirsta i prljavi krevet Tracey Emin, od kojih je Saatchi napravio zvijezde.

Među ostalim, izlagat će Jenny Savile, Sarah Lucas, Duane Hanson i braća Chapman, Jake i Dinos, koji su od Saatchija dobili milijun funti za 24 ručno izrađenih skulptura koje predstavljaju logo lanca fast food restorana McDonalds.

Galerija će biti smještena u monumentalnu granitnu zgradu koja je u vlasništvu japanskog biznismena. Imat će 22 odvojene sobe različitih veličina koje će okruživati dva glavna izložbena prostora, bivše prostorije za bankete. Sve sobe se preuređuju tako da, umjesto uobičajenih bijelih zidova, zadrže originalne hrastove drvene oplate.

´To je novi i radikalni način predstavljanja suvremene umjetnosti. Kontrast s dekorom zapravo će istaknuti umjetnička djela´, rekao je Miller. On je odbacio nagađanja medija o mogućem sukobu interesa između nove galerije i galerije Tate Modern. ´Sigurno će biti malo nadmetanja, no glavna je razlika što oni imaju barem mali proračun, a mi ne. Naš proračun ovisi o hirovima pojedinaca´, dodao je on.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara