Vodeći članovi Al Qaede pobjegli iz jemenskog zatvora

INTERPOL je objavio "hitnu uzbunu na svjetskoj razini" nakon vijesti da je u petak iz zatvora u Jemenu pobjeglo "23 opasnih pojedinaca". Od tih 23 opasnih pojedinaca, najmanje 13 je bilo upetljano u samoubilački napad na američki razarač "Cole" pred jemenskom obalom 2000. godine.

Prilikom napada je poginulo 17, a ranjeno 39 mornara, dok je brod teško oštećen i tek uz najveće napore spašen od potapljanja.

Organizator napada, Jamal al-Badawi, je kasnije od jemenskog suda osuđen na 10 godina zatvora.
Dvije godine kasnije Fawaz al-Rabihi je organizirao sličan napad na francuski tanker "Limburg", prilikom čega je ubijen jedan član posade. Za svoju ulogu u tom napadu Rabihi je osuđen na smrt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
I Badawi i Rabihi su među pobjeglim zatvorenicima, isto kao i Abu-Assem al-Ahdal, drugi čovjek "Al Qaede" u Jemenu.

Prema prvim informacijama, zatvorenici su bili smješteni u jemenskom glavnom gradu Sani, a za bijeg im je poslužio 140 metara dug tunel do obližnje džamije.

Izvori iz jemenskih službi sigurnosti tvrde da su zatvorenici iskopali samo dio tunela, dok je ostatak iskopan od strane njihovih pomagača izvana.

Jemen, iako iz njega potječe obitelj Osame Bin Ladena, je jedan od najvažnijih američkih saveznika u ratu protiv terorizma.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara