VODEĆI SLOVENSKI DUŽNOSNICI ZADOVOLJNI ZAVRŠETKOM PREGOVORA S EU

Vodeći slovenski dužnosnici izrazili su zadovoljstvo završetkom pregovora s Europskom unijom postignutim u petak na summitu u Kopenhagenu, prema kojima će Slovenija u prve tri godine članstva iz europskog proračuna dobiti 250 milijuna eura više nego što će u njega uplatiti.

´Dodatnim smo pregovorima u Kopenhagenu dobili 56 milijuna eura za prve tri godine članstva, te 16,3 milijuna eura olakšica prilikom uplate našeg prinosa u Europsku investicijsku banku´, izjavio je za slovenske medije Janez Drnovšek, premijer u ostavci i novoizabrani predsjednik, a zadovoljstvo rezultatom pregovora izrazili su i Janez Potočnik, glavni pregovarač s EU, te ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel.

´Nije riječ samo o novcu, slovenska vanjska politika s članstvom će djelovati u mnogo širem okolišu, a naši će se državljani svuda u državama Europske unije osjećati kao kod kuće´, rekao je Rupel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Zadovoljan sam rezultatima financijskog paketa i dobili smo onoliko koliko smo i planirali prilikom pripreme proračuna za iduću godinu´, izjavio je u Ljubljani u povodu završetka pregovora s EU novoimenovani predsjednik vlade Anton Rop. Dodao je da je pred njegovom vladom osposobljavanje države za učinkovit plasman europskih sredstava. ´Trebamo se osposobiti da odobrena sredstva najprije dobijemo, a onda i učinkovito iskoristimo. U tom će slučaju rezultat pregovora imati pozitivne efekte´, ocijenio je Rop.

Sporazum s EU pozdravile su sve parlamentarne stranke s izuzetkom Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmage Jelinčiča.

´Uključivanjem u EU Slovenija će izgubiti vitalna poduzeća i političku suverenost, među zadnje je tri buduće članice po visini dobivenih sredstava po glavi stanovnika, a vlada ne želi govoriti o troškovima uključivanja koji će ići na teret naše države´, navela je u izjavi Slovenska nacionalna stranka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara