Vodeni val koji dolazi Dunavom mogao bi potopiti Vukovar, Batinu i Aljmaš

Tekst: I.Ka., J.Š.
Foto: Damir Gilbušić/Cropix

BARANJA je još prošlog tjedna bila spremna za evakuaciju, a za tri do četiri dana pojedine dijelove mogla bi zadesiti slična nevolja.

Europske vode koje stižu Dunavom iz područja srednje Europe na dnevnoj razini uzrokuju porast vodostaja Dunava za 40 centimetara. U nedjelju su u Batini tako izmjerena 572 centimetra, a već danas Dunav je na razini od 624 centimetra. Za tri do četiri dana vodostaj bi mogao porasti na maksimalnih 760 centimetara. Stoga se aktivno radi na pripremama za obranu od poplava koje bi mogle ugroziti Batinu, Vukovar i Aljmaš.

Raste i vodostaj Drave koji je kod Osijeka u 13 sati iznosi 320 centimetara, a već sutra bi mogao biti 50 centimetara viši te je i to područje u stanju pripravnosti.

Klizišta bez pomaka

U protekla 24 sata na području Brodsko-posavske županije nisu zabilježene oborine pa su vodostaji u opadanju. Mjere izvanrednog stanja obrane od poplava još se provode na kanalu Biđ – Vrpolje. Tijekom jučerašnjeg dana pregledane su sve mikrolokacije klizišta te je utvrđeno da nema novih pomaka. Također su pregledane poplavljene površine te je utvrđeno povlačenje vode i povratak većine obitelji u svoje domove.

JVP Slavonski Brod, DVD Nova Gradiška i brojni drugi DVD-i i dalje su uključeni u sve aktivnosti u obrani od poplave na području Brodsko-posavske županije s prioritetnim ispumpavanjem poplavljenih stambenih prostora i podruma. Zbog poplave još uvijek je zatvorena cesta Brčino – Grgurevići.

Zbog zamućenja u izvorima iz kojih se vodom opskrbljuju naselja: Grižići, Krajačići, Jakačina Mala, Grgurevići, i Čelikovići voda nije za piće. U navedenim mjestima Vodovod Slavonski Brod je osigurao vodu za piće u spremnicima. Na području Nove Gradiške na raspolaganju su dvije cisterne s pitkom vodom, a dostupne su građanima prema rasporedu DVD-a Nova Gradiška. Ugroženom stanovništvu u Vrpolju na raspolaganju je jedna cisterna s pitkom vodom, a druga je stavljena na raspolaganje u Velikoj Kopanici i Gundincima.

Građani se upozoravaju da voda još uvijek nije za piće

Na temelju jučerašnje izvršene analize uzetih uzoraka od strane Županijskog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije ostaje na snazi upozorenje da voda u vodovodu Slavča (Nova Gradiška, Gornji Bogićevci, Rešetari i Cernik) nije zdravstveno ispravna. Voda iz izvora Tomislav kod jezera Petnja također nije ispravna za piće. Voda iz vodovoda se može koristi za piće nakon što se prokuha na području naselja Davor i Orubica. Nakon mikrobiološke analize vode za piće u Lužanima, rezultati su pokazali povišen broj aerobnih bakterija te se preporučuje da se prije korištenja za piće voda prokuha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije kemijski ispravna i ne smije se koristiti za piće voda iz vodovoda na području naselja: Vrbje, Donji Andrijevci, Uskoci i Stara Gradiška te iz arteških zdenaca u Donjim Andrijevcima i Garčinu. Upozoravaju se građani na mogućnost onečišćenja vode za piće iz bunara. Općinski i gradski stožeri ZiS-a utvrdit će prioritete za ispumpavanje zamućenih bunara i onih bunara gdje voda nije za piće. Preporučuje se konzumacija pitke vode iz PET ambalaže.

Svi građani se pozivaju da do petka, 11. lipnja do 12 sati prijave štetu uzrokovanu elementarnom nepogodom.

Na području Požeško-slavonske županije stanje je normalizirano. Tijekom nedjelje vatrogasci DVD-a Požeške Koprivnice, DVD-a Pleternice i DVD-a Kutjeva izvršili su desetak tehničkih intervencija ispumpavanja vode i prijevoza pitke vode na poplavljenim područjima. Vodostaji rijeka na cijelom slivu su u daljnjem padu. Voda se s poplavljenih područja gotovo u cijelosti povukla. Za promet je još uvijek zatvorena cesta Čaglin-Kneževac, uz akumulaciju Londža.

Na području Osječko-baranjske županije stanje je stabilno i pod kontrolom.

Vatrogasci ispumpavaju vodu iz objekata i obiteljskih kuća

Izvanredna obrana od poplava izvršava se u slivnom području Karašica-Vučica. Vodostaj Drave je 319 centimetra i u stalnom je porastu, vodostaj Dunava je također u porastu, dok rijeka Vučica u Jelengradu stagnira. Ekipe JPVP-a i DVD-a vrše na ugroženim područjima ispumpavanja vode iz objekata i obiteljskih kuća.

Na slivnom području Biđ-Bosut vodotoci su u stagnaciji ili opadanju, ali se stanje popravlja. Vodostaj Bosuta opada. Vodostaj rijeke Berave kod Babine Grede je u stagnaciji i malom opadanju i ugrožava samo objekte izgrađene uz samu rijeku. Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava za rijeku Vuku na dionici broj 8 u Tordincima. Vodostaj je dostigao 479 cm i stagnira. Provode se pripreme za dolazak vodnog vala na Dunavu, čiji je vodostaj u konstantnom porastu od 40 centimtara. 

Na području Virovitičko-podravske županije na slivnom području Karašica-Vučica na snazi je mjera pripremnog stanja obrane od poplava. Samo za potok Vojlovica, na mjerodavnom vodomjeru Čačinci, na snazi su mjere redovne obrane od poplava. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara