VODICE: dvije proslave dana grada

U povodu Dana grada u Vodicama su održane svečane sjednice dvaju gradskih vijeća, a oba tvrde da su "legalna i legitimna".

U hotelu "Olympia" svečanu je sjednicu održalo Vijeće koalicije "Brnistra", koju čine HSS, SDP, HNS, Nezavisna lista Šime Pelajića Brunca i vijećnik s tribunjske nezavisne liste. Oporbena "Brnistra" osnovala je usporedno Gradsko vijeće osporavajući zakonitost dosadašnjem na temelju odredaba novog Zakona o izboru predstavnika. Kao gosti - taj su skup poduprli predsjednik šibensko-kninskoga HSS-a i zamjenik ministrice obrane Kruno Mazalin, predsjednik HNS-a u toj županiji Goran Jurković, te načelnik šibensko-kninske Policijske uprave Ivica Šimac.

Pola sata poslije u hotelu "Punta" svečanu je sjednicu održala koalicija HDZ-a, HRZ-a i Damira Jakeljića s tribunjske Nezavisne liste, koja je na vlasti dvije godine, a skup su poduprli i gosti - šibensko-kninski župan Duje Stančić, dožupan Josip Odak i saborski zastupnik Ivo Baica.

"Vlast" i "oporba" u Vodicama razišle su se 28. travnja kada je oporbena koalicija "Brnistra" na sjednici Gradskog vijeća osporavala mandat zamjenskog vijećnika Damira Jakeljića s tribunjske Nezavisne liste koji je bio šesti na listi, a koji podražava HDZ. "Brnistra" smatra da mjesto zamjenskog vijećnika pripada četvrtom na listi - Slobodanu Gašpiću, koji pak podupire "Brnistru". Nakon što je mandatno povjerenstvo potvrdilo Jakeljića, "Brnistra" je napustila vijećnicu, a svoju sjednicu Gradskog vijeća nastavila je na drugome mjestu. "Brnistra" ističe da ima pravo i poziva se na dopunu Zakona o lokalnoj samoupravi od 21. ožujka ove godine. Na drugoj sjednici izglasovali su novi dnevni red, smijenili dosadašnjeg predsjednika Vijeća Josipa Jurčeva, a za novog su predsjednika izabrali Slavia Skočića. Tako su nastala dva gradska vijeća.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Duboko smo svjesni da ova situacija nije dobra za Vodice", rekao je Slavio Skočić. "Zabrinuti smo i ne želimo da Vodice trpe štetu. Zato se nadamo da će Ministarstvo pravosuđa i uprave reagirati brzo i svojim autoritetom prekinuti ovo neodrživo stanje."

"Oporba nastoji svim snagama srušiti legalnu vlast i ostvariti svoje ciljeve, koji su u prvome redu vezani uz privatne interese", rekao je predsjednik HDZ-ova koalicijskog vijeća Josip Jurčev.

Obje koalicije očekuju da će krizu vlasti žurno završiti Ministarstvo pravosuđa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara