Voditelj misije europske komisije o preustroju Mostara

VODITELJ Misije Europske komisije u BiH Michael Humphreys upozorio je u ponedjeljak kako je proces preustroja Mostara "svojevrstan test spremnosti BiH za priključenje Europskoj uniji".

On je to rekao boraveći u Mostaru gdje se u razgovoru s lokalnim dužnosnicima posebice zanimao za rad Povjerenstva za preustroj Mostara kojem je visoki predstavnik Paddy Ashdown dao rok da do 15. prosinca ove godine predloži novi Statut grada kojim bi se sadašnjih šest općina (tri većinski hrvatske i tri većinski bošnjačke) pretvorilo u jedno upravno tijelo Mostara.

"Europska komisija s nestrpljenjem očekuje rezultat rada povjerenstva za preustroj Mostara", rekao je Humphreys.

Prošlog tjedna čelnici većinski bošnjačke općine Sjever najavili su za 15. studenog ove godine (mjesec dana prije isteka mandata Povjerenstva za preustroj grada) raspisivanje referenduma na kojem bi se građani izjašnjavali o zadržavanju dosadašnjeg statusa općine Sjever bez njezinog ujedinjavanja s ostalim mostarskim općinama.

Visoki predstavnik Paddy Ashdown je kritizirao nakane za raspisivanje referenduma rekavši kako to ne bi bio doprinos prevladavanju dugotrajnih poteškoća u Mostaru.

(Hina) pg rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara