Voditelj promatračke misije EU u Saboru

Voditelj Ureda promatračke misije EU u RH Hans Ewe u utorak je posjetio Hrvatski sabor gdje je razgovarao s potpredsjednikom Sabora i predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Zdravkom Tomcem.L

Hans Ewe je istaknuo kako je Sabor ovih dana učinio i čini značajne korake za budućnost Hrvatske, navodi se u priopćenju iz Sabora.

Tomac je ocijenio kako se hrvatski građani moraju suočiti s realnošću da ulazak Hrvatske u EU ovisi o saniranju političkog stanja u regiji, pa je stoga važno srediti odnose sa Srbijom i Crnom Gorom kako bi se time izborio taj ulazak u EU s Rumunjskom i Bugarskom.

Izbjegavanje suradnje s Balkanom samo bi Hrvatsku jače vezalo za Balkan, ustvrdio je Tomac.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče BiH, istaknuo je kako i Hrvatska i Srbija moraju surađivati s jedinstvenom BiH i kako je potrebno zalagati se za jačanje središnje vlasti u Sarajevu, kao i za promjenu položaja entiteta. Naglasio je kako bi pravo rješenje bilo kantonalno uređenje u cilju zaštite ravnopravnosti sva tri naroda.

Tomac je u razgovoru ukazao na apsurd što se u Haagu sudi za etničko čišćenje, a istodobno se tolerira Republika Srpska kao rezultat zločinačke politike, dodaje se u priopćenju.

Razmatrano je i političko stanje u Hrvatskoj i susjednim zemljama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara