Vodstvo zbora Bečki dječaci se ispričalo zbog zlostavljanja polaznika

Tekst: Z.J.
Foto: Andreas Praefcke / Wikipedia

PREDSJEDNIK zbora Bečki dječaci Walter Nettig u ime ugledne ustanove je objavio ispriku zbog zlostavljanja dječaka koje se dogodilo u toj instituciji. Prema dosad prikupljenim informacijama, 11 bivših članova zbora je prijavilo zlostavljanje, a u zboru su prošli tjedan otvorili telefon na koji mogu anonimne prijave predati žrtve zlostavljanja. Na tu odluku su se u vodstvu zbora odlučili nakon što su se prošli tjedan javila dvojica bivših zboraša koja su prijavila seksualno zlostavljanje.

Prema riječima voditelja zbora, većina prijava se odnosi na strogu disciplinu, a ne na seksualno zlostavljanje. Također, Nettig tvrdi da većina onih koji prijavljuju zlostavljanje zapravo navode pokušaje zlostavljanja, ali ne i stvarnu zloupotrebu maloljetnika. Neki primjeri zlostavljanja su stari i 40, 50 godina.

Podsjetimo, dvojica bivših pjevača zbora Bečki dječaci dala su izjavu dnevniku Der Standardu u kojoj stoji da su ih tijekom 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća seksualno zlostavljali i uznemiravali. Žrtve su otkrile atmosferu koja vlada u zboru i načinu upravljanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učitelji dobacivali dječacima za vrijeme tuširanja

Naime, jedan od pjevača, bivši član zbora, 33-godišnjak, kazao je da su im učitelji pjevanja davali neprimjerene izjave dok bi se dječaci tuširali. Za Der Standard je priznao da ga je jedan dječak seksualno zlostavljao između 1985. i 1987. godine.

Drugi bivši član zbora je također za taj list iznio svoje mučno priznanje, naime, njega je 60-ih godina seksualno uznemiravao dirigent zbora. Nakon ovih izjava uprava Bečkih dječaka pokrenula je istragu o optužbama.

Slavni Bečki dječaci nasljednici su glazbenika bečkog dvora cara Maksimilijana I. iz 1498. godine, odnosno dijela zbora dvorske kapele - šestorice dječaka. Sve do 1918. godine zbor je pjevao samo za potrebe dvora, na misama, privatnim koncertima i državnim svečanostima, a nakon pada habsburške monarhije Josef Schnitt, budući dekan Carske kapele, ustanovljava zasebnu instituciju Bečkih dječaka koja otada djeluje kao privatna neprofitna udruga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara