VOJNI BISKUP JEZERINAC POSJETIO VOJARNU ZDRUŽENE IZOBRAZBE I OBUKE

Vojni biskup Juraj Jezerinac u pratnji generalnog vikara msgr. Josipa Šantića posjetio je danas vojarnu Združene izobrazbe i obuke u Zagrebu na poziv zapovjednika Zapovjedništva za združenu izobrazbu i obuku (Hrvatsko vojno učilište) brigadnog generala Mirka Šundova, priopćio je Vojni ordinarijat. Biskup Jezerinac i vikar Šantić u Zapovjedništvu su u nazočnosti vojnog kapelana o. Mihovila Filipovića sa zapovjednikom razgovarali o suradnji, a zatim su nazočili svečanosti svršetka jezičnog ciklusa u Školi stranih jezika u Učilištu na kojoj su bili i vojni izaslanici drugih zemalja, stoji u priopćenju.

Kako se dodaje, nakon te svečanosti i pozdrava generala Šundova vojni se biskup susreo s kadetima, istaknuvši da je to posjet prvom naraštaju vojnih kadeta koji su "izrazili želju staviti se u službu Hrvatske vojske, dakle u službu mira, Domovine i vlastita naroda". Podsjetio ih je da "tek stvaranjem slobodne i neovisne hrvatske države, nastale u početku 1991., došla i vjerska sloboda, a prije sedam godina, 25. travnja 1997., osnovana je i Vojna biskupija za duhovnu skrb katolika u hrvatskim vojno-redarstvenim snagama".

Msgr. Jezerinac istaknuo je da će Vojni ordinarijat pokušati onima koji će se idućih godina na Učilištu pripremati za svoje buduće zvanje, učeći različite, ali i vojne vještine, pomoći u njihovu cjelovitu sazrijevanju ponudom određenih vrijednosti s područja etike, morala, socijalnog nauka Crkve i drugih znanosti. "Kao što se bez osobne hrabrosti vojnika i časnika ne stječe pobjeda na bojišnici, tako je na duhovnom području", istaknuo je msgr. Jezerinac, navodeći riječi blaženog kardinala Alojizija Stepinca iz govora upravo u toj vojarni, da pravog časnika treba resiti strahopoštovanje pred Bogom, pred bližnjima i pred samim sobom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Čestitavši na kraju kadetima na odvažnosti i putu kojim su krenuli, zaželio im je sreću i blagoslov, istaknuvši da će, budu li ih resile vrline kojima su se odlikovali mnogi hrvatski velikani, njih sedamdesetak nakon školovanja biti na ponos i korist Domovini, svom narodu i svim građanima naše zemlje, te ujedno radosni u sebi i drugima na radost.

Msgr. Šantić predstavio je kadetima temeljne dokumente, ustroj, mjesto i značenje Vojnog ordinarijata u okviru ministarstava obrane i unutarnjih poslova, stoji, uz ostalo, u priopćenju.

(Hina) sdju mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara