Vojni piloti zbog smanjenih dodataka odbili letjeti

ŠEZDESET vojinih pilota i instruktora škole HVU Rudolf Perešin u Zadru su u tihom štrajku od 20. siječnja. Razlog štrajku su plaće, odnosno smanjeni letački dodaci, piše «Jutarnji list».

U ponedjeljak je 60 vojnih pilota liječniku izjavilo da su nesposobni za letenje, a kao uzrok naveli su depresiju. Naime, piloti svakog jutra moraju proći obvezni liječnički pregled bez obzira na to hoće li toga dana letjeti ili ne. U štrajku nisu zapovjednici instruktora.

Glasnogovornik MORH-a Davor Denkovski potvrdio je «Jutarnjem» da se u ponedjeljak 39 pilota baze u Zadru prijavilo ljiječniku da ima tegobe te da ne može letjeti.

Prema riječima brigadira Josipa Koprivnjaka, zapovjednika HRZ-a, u Zadru se ništa neubičajno nije dogodilo. On će danas otputovati u zrakoplovnu bazu u Zadar kako bi se utvrdili razlozi obolijevanja pilota. Brigadir Koprivnjak nije želio komentirati informaciju da su piloti odbili letjeti zbog smanjenih isplata letačkih dodataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novim Pravilnikom o dohotku na plaće i načinu isplate plaće pripadnika Oružanih snaga pliotima je dodatak umanjen od 2000 do 4000 kuna. Plaće su nešto povećane, no ukupna primanja za pilote u činu poručnika i natporučnika smanjena su za 1000, a starijim pilotima MIG-ova 21 i više od 2000 kuna mjesečno.

Najniži letački dohodak prema novom Pravilniku iznosi 1257 kuna neto, a najviši 2250 kuna neto. Pilot koji je prije dobivao dodatak u iznosu od 4750 kuna bruto sada prima 2327,84 kune bruto.

«Slobodna Dalmacija» neslužbeno doznaje da su piloti ogorčeni i činjenicom što mladi piloti koji su prije nekoliko godina završili školovanje na Fakultetu prometnih znanosti i osposobili se za zvanje vojnog pilota proglašeni neperspektivnim kadrom.

 Vojni politi traže vraćanje letačkog dodatka na njegovu staru vrijednost. Kako saznaje «Jutarnji», postoji mogućnost da u bijeli štrajk stupe i piloti u bazama u Puli i Zagrebu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara