Vojni policajac na pretragama u Zagrebu, testovi u Afganistanu pokazali blaži oblik malarije

NA IZVANREDNOJ press konferenciji MORH-a vezanoj za pojavu malarije među hrvatskim vojnim policajcima u Afganistanu bio je prisutan i sam narednik Nenad Josipović, koji vjerojatno boluje od lakšeg oblika malarije.

Na konferenciju za novinare narednik Nenad Josipović je došao u pratnji ministra obrane Berislava Rončevića, te pukovnika Erlanda Bolfana, vojnog epidemiologa.

Josipović je kazao da je prve simptome bolesti primijetio 1. listopada, a pet dana kasnije primljen je u terensku vojnu bolnicu njemačkog kontingenta, pod čijim se zapovjedništvom nalaze hrvatski vojni policajci u Afganistan.

U bolnici je ostao tri i pol dana, a na njemu je u to vrijeme izvršen niz kliničkih pretraga. Prema riječima pukovnika Bolfana, jedan od testova pokazao je da je Josipović pozitivan na jedan od blažih oblika malarije. Po preporuci njemačkih liječnika Josipović je vraćen u Hrvatsku, a na upražnjeno mjesto već je poslan pričuvni vojni policajac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sam Josipović smatra da nije trebao biti povučen, jer se osjeća spremno za obavljanje svojih zadaća u Afganistanu.

Bolfan je dodao kako su Josipovićevim izlaskom pred novinare željeli pokazati da su medijski napisi o navodnoj smrtnosti tog lakšeg oblika malarije neprovjerena izmišljotina, te kako će se oboljeli narednik podvrgnuti nizu pretraga na klinici za infektivne bolesti, koje će nedvojbeno pokazati o čemu se točno radi.

Vojni epidemiolog potvrdio je da za ostale pripadnike hrvatskih snaga u Afganistanu ne postoji nikakva opasnost od zaraze.

Na novinarski upit o cijepljenjima naših vojnika pukovnik Bolfan je rekao da je Afganistan epidemiološki jako aktivno područje, da su naši vojnici bili cijepljeni protiv poznatih bolesti, ali da su se tamo mogle pojaviti i neke nove.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara