Vojni sindikat traži legalizaciju sindikalnog organiziranja djelatnih vojnih osoba

VOJNI sindikat Hrvatske uputio je danas Vladi, Uredu Predsjednika Republike, Hrvatskom saboru i MORHu inicijativu za legaliziranje sindikalnog organiziranja djelatnih vojnih osoba.

Sindikat predlaže brisanje odredbe Zakona o službi u oružanim snagama kojom se djelatnim vojnim osobama ne dopušta sindikalno organiziranje.

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Boris Kunst, u čiju je središnjicu udružen Vojni sindikat Hrvatske, smatra da je ta odredba u suprotnosti s Ustavom koji jamči jednakost svih pred zakonom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Prošlo je vrijeme rata, kada je odredba o zabrani bila opravdana, a u mirnodopskim uvjetima nema niti jedan valjani razlog za zabranu sindikalnog organiziranja djelatnih vojnih osoba´, rekao je Kunst na konferenciji za novinare.

Vlast mora uspostaviti pravedne odnose civilnog i građanskog društva na načelima jednakosti. Djelatne vojne osobe dovedene su u neravnopravan položaj u odnosu na službenike i namještenike u vojsci, kao i u odnosu na ostale radnike, što je osobito bitno u trenutku kada se izrađuje lista viška zaposlenih u vojsci.

Predsjednik Vojnog sindikata Hrvatske Ljubomir Cerovac istaknuo je da će njegov sindikat prvi podržati red i disciplinu u oružanim snagama, no djelatne vojne osobe moraju imati prava kao i ostali radnici.

Cerovac je najavio skori razgovor s ministricom obrane Željkom Antunović o mogućem kolektivnom ugovoru za djelatne vojne osobe koji bi obuhvaćao priznavanje istih prava koja imaju policajci.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara