Vojvodina dobiva vladu i vlastita predstavništva u inozemstvu

RADNA VERZIJA novog statuta Autonomne pokrajine Vojvodine je izazvala kontroverze u srpskoj javnosti zbog uvođenja institucija vlade čiji će se članovi nazivati ministrima.

Novi statut, kojega su izradili stručnjaci vladajuće Demokratske stranke, također, prema pisanju novosadskog Dnevnika, predviđa da će pokrajinska skupština moći donositi vlastite zakone.
Vlada Vojvodine dobiva ovlasti donošenja uredbi, a njen dosadašnji naziv - "Izvršno vijeće", koji potječe iz jugoslavenskog komunističkog sustava,  zamijenjen je pod obrazloženjem da je "anakron".

Prema radnoj verziji novog statuta, Vojvodina se definira kao "autonomna pokrajina svih građana koji u njoj žive, u sastavu Republike Srbije".

Vojvodina, po ovom prijedloga može uređivati pitanja "od pokrajinskog značaja" u oblastima prostornog planiranja, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, turizma i ugostiteljstva, zaštite životnog okoliša, industrije i obrta, prometa, prosvjete, sporta, kulture, znanosti, zdravstva i socijalne skrbi, javnog informiranja i drugim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vojvodina je u novom prijedlogu dobila i pravo da osniva predstavništva u inozemstvu "radi promicanja i unaprjeđenja svojih gospodarskih, znanstvenih, obrazovnih, kulturnih i turističkih kapaciteta", navodi novosadski list.

Na tu informaciju je prva reagirala Demokratska stranka Srbije bivšeg premijera Vojislava Koštunice. Ona je pozvala Demokratsku stranku "ne izaziva već viđene nesreće" i povuče prijedlog radne verzije Statuta Vojvodine, jer bi to bilo "stvaranje države u državi" i "prepisani recept razbijanja bivše Jugoslavije."

Ta stranka ukazala je i da bi Skupština Vojvodine dobila pravo uređivanja pitanja od republičkog značaja, predlaganja mreže sudova na svojem teritoriju i osnivanja predstavništva u inozemstvu.

"Međutim, bez obzira na očigledno stvaranje države u državi, u radnom tekstu Statuta nije izostavljena sadašnja ustavna odredba po kojoj proračun Vojvodine iznosi najmanje sedam posto proračuna Srbije", podsjetila je DSS u svom priopćenju.

Zalaganje za široku autonomiju Vojvodine u odnosu na Srbiju je, inače, dio programa Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSDV), stranke čiji je čelnik Nenad Čanak na proteklim izborima podržao sadašnjeg predsjednika Borisa Tadića. LSDV je također bila članica Tadićevog izbornog bloka Za evropsku Srbiju. Pred same izbore se Čanak založio da Vojvodina dobije vlastitu policiju, što, po svemu sudeći, nije usvojeno u novom prijedlogu statuta.

LSDV je od strane srpskih nacionalista često optuživana za separatizam, iako se nikad dosad nije zalagala za stvaranje nezavisne vojvođanske države. Pozivi na potpuno odvajanje od Srbije su se, međutim, ove godine mogli čuti u vojvođanskoj javnosti neposredno nakon izbora, odnosno kada se činilo da će vladu u Beogradu formirati radikali.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara