VOJVODINA: NAJVIŠE MJESTA ŠEŠELJEVIM RADIKALIMA I TADIĆEVIM DEMOKRATIMA

Najveći broj zastupničkih mjesta u Skupštini Vojvodine pripast će Šešeljevoj Srpskoj radikalnoj stranci i Demokratskoj stranci Borisa Tadića, pokazuju u ponedjeljak djelomični rezultati nakon 56 posto obrađenog izbornog materijala.

Prema raspoloživim podacima Pokrajinske izborne komisije, u vodstvu je SRS s 30 posto, slijede DS s 21 posto, Savez Vojvođanskih Mađara 11, Zajedno za Vojvodinu 9,5 posto, DSS oko 7 posto, itd.

Takav uspjeh srbijanskih radikala, procjenjuju analitičari, posljedice je slabog odaziva birača demokratskih opredjeljenja, dok su se pristalice SRS-a i ovoga puta pokazali kao vrlo disciplinirani glasači.

Izborno povjerenstvo utvrdilo je da je na teritoriju AP Vojvodine u nedjelju na glasovanje izišlo svega 33,59 posto građana.

Najveći odaziv zabilježen je na sjeveru Vojvodine, gdje je na lokalne i pokrajinske izbore izišlo oko 40 posto birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jedina politička stranka Hrvata u Vojvodini, kako ističe njezin predsjednik Petar Kuntić, postigla je rezultat kakav je očekivala. Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) imat će sigurno jednog zastupnika u parlamentu Vojvodine, dok je njihov drugi kandidat ušao u drugi krug izbora za to mjesto.

Pored toga, DSHV će imati najviše do 5 vijećnika u subotičkoj i oko 2 u somborskoj općinskoj skupštini.

Ocjenjujući ishod izbora, Kuntić je zaključio kako pokrajinskom i lokalnim parlamentima više nikada neće postojati tako snažan blok demokratskih snaga kakav je tijekom protekle četiri godine postojao u tim institucijama.

"Porast popularnosti radikala je realnost koju moramo prihvatiti", konstatirao je Kuntić, i dodao kako je pred hrvatskom zajednicom još puno rada na jačanju njezinih institucija.

(Hina) xjsta ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara