Volkswagen potresa korupcijski skandal

Najveći njemački i europski proizvođač automobila Volkswagen potresa korupcijski skandal u jeku kojeg je otkaz već dao predstavnik vijeća uposlenika Klaus Volkert, a pritisak javnosti je povećan i na ostale članove poslovodnog odbora Volkswagena, javlja u srijedu dnevnik "Financial Times Deutschland". L

Volkert je u međuvremenu priznao da je suvlasnik tvrtke "F - Bel", koja je dobila nekoliko unosnih ugovora vezanih uz rad "Škode", koja je u vlasništvu Volkswagena. Volkert je istodobno odbio komentirati napise medija po kojima je upravni odbor njemu i ostalim predstavnicima sindikata plaćao luskuzna putovanja koja su uključivala i usluge prostitutki.

Pritisak je povećan i na šefa Volkswagenovog kadrovskog odjela Petera Hartza koji je, prema nekim navodima, odgovoran za korupcijski odnos tvrtke i predstavnika sindikata. On je u potpunosti opovrgao sve optužbe te naglasio da nitko iz upravnog odbora nije pokušao potkupiti predstavnike sindikata.

Premijer savezne pokrajine Donje Saske Christian Wulff (Kršćansko demokratska unija CDU) je u svezi s Hartzom izjavio "da nitko nije nedodirljiv" te de će u slučaju da se sumnje potvrde "biti pokrenuti koraci".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peter Hartz je javnosti poznat kao bliski suradnik sadašnjeg kancelara Gerharda Schroeder (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD) te kao autor programa reformi socijalnog sustava koji je po njemu dobio i ime.

U jeku skandala pojačane su i kritike na račun uske povezanosti politike i Volkswagena. S obzirom da savezna pokrajina Donja Saska posjeduje većinu dionica Volkswagena, u njezinoj upravi se uvijek nalazi i premijer ove savezne pokrajine tako da je u devedesetima u poslovodnom odboru sjedio i sadašnji kancelar Schroeder. Kritičari drže da je koji put teško dobiti jasan uvid u to koliko je politika povezana s radom tvrtke. To je pokazao i nedavni skandal u kojem je objelodanjen podatak da je nekoliko zastupnika u parlamentu savezne pokrajine Donje Saske istodobno primalo visoke plaće od Volkswagena iako se godinama nisu pojavljivali u tvrtki.

(Hina) xnkre ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara