Von Habsburg: Hrvatska više nema vremena

HRVATSKA treba nastupati jedinstveno kada s radi o pitanjima vezanim za Europsku uniju, mora naći zemlju saveznika koji će lobirati za nju i mora pojačati odnos s medijima kako bi mogla biti pozvana za ulazak u EU 2007. godine, rekao je u Zagrebu Otto von Habsburg, bivši član Europskog parlamenta.

´Potrebna je dinamična akcija i potrebno je brzo nešto poduzeti jer Hrvatska više nema vremena. Ona nije ušla u krug zemalja koje će ući u EU 2004. godine, ali zato treba aktivno raditi na tome da bude pozvana zajedno s Rumunjskom i Bugarskom 2007. godine´, rekao je Otto von Habsburg koji je gostovao na zasjedanju Odbora za vanjsku politiku hrvatskog Sabora na poziv Zdravka Tomca.

´Ako Hrvatska to ne postigne onda će na ulazak u EU čekati još najmanje deset godina´, istaknuo je on.

Za ostvarenje tog cilja, ´potrebno je nastupati jedinstveno prema vani, a ne iznositi unutarnje probleme´, objasnio je Otto von Habsburg.

Hrvatska bi trebala naći zemlju koja unutar EU ima jak glas i koja će imati interes za Hrvatsku te kao takva lobirati za nju, dodao je.

Prema njegovim riječima, s tim ciljem treba proširiti i intenzivirati djelovanje u inozemstvu, povezati se sa srodnim strankama u inozemstvu kako bi se stvorila pozitivna klima u hrvatskom parlamentu, ali i prema van.

Osim toga, potrebno je stvoriti poseban odnos s medijima i javnošću i pripremiti državne službenike za taj proces, kazao je von Habsburg.

Na pitanje novinara što misli kako odnos Hrvatske s Haškim sudom, točnije slučaj Bobetko, može utjecati na njezin odnos s EU, Habsburg je odgovorio da je to bio ´tipičan pokušaj da se Hrvatska destabilizira´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Hrvatska je vrlo u teškoj situaciji i sada je potrebno intenzivirati odnose s javnošću da bi se stvorila pozitivna slika o Hrvatskoj´, rekao je von Habsburg.

Kako je kazao, protiv Hrvatske se jako dugo djelovalo i postoje snage koje rade protiv Hrvatske i žele je uključiti u nekakvu bivšu Jugoslaviju svrstavajući je stalno u pojam zapadnog Balkana.

Član Odbora za vanjsku politiku Ivo Sanader je kazao da postoji široki konsenzus u hrvatskoj javnosti oko toga da je put u EU jedini put koji Hrvatskoj predstoji. S njim su se složili i ostali članovi Odbora.

Sanader je, međutim, izrazio nezadovoljstvo hrvatskom diplomacijom i onim što je učinjeno u procesu za ulazak u EU i NATO. Priznavši da je i prijašnja vlast imala nekih propusta, Sanader je istaknuo da je ova vlada propustila priliku koja joj je pružena prije tri godine kada je došla na vlast.

On je predložio da se u Saboru usvoji rezolucija kojom će se od vlade tražiti da podnese zahtjev za ulazak u EU 2007. godine zajedno s Rumunjskom i Bugarskom. Ostali članovi Odbora su podržali taj prijedlog.

Mate Granić je podržao prijedlog Otta von Habsburga da Hrvatska treba naći zemlju koja će je podupirati na putu prema EU.

Upitan jesu li učinjene neke konkretne pogreške u procesu pristupanja euroatlanstkim integracijama, von Habsburg je odgovorio da ´jesu, jer svi čine greške´.

´Ali postoji i sustavni rat protiv Hrvatske. Nekima se stalno ukazuje na greške, a nekim zemljama nikada´, rekao je von Habsburg.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara