Vox populi: SDP i HDZ kao babe na tržnici, na vlast će onaj tko da više para

MIŠLJENJE koje iznosi predsjednik HDZ-a, Ivo Sanader, da će HDZ voditi vladu iduće četiri godine, primilo se i kod ispitanika Indexove ankete. Glas naroda progovorio je protiv prepirki između HDZ-a i SDP-a, koje ne bi trebale zanimati ljude dok se sve po zakonu ne privede kraju.

Željeli smo saznati i što kaže glas naroda na dvije moguće koalicijske vlade u ovom trenutku, odnosno, očekuju li da bi (neizbježna) koalicijska vlada mogla potrajati cijeli mandat.

Taksist (55): Prvak Sanader u prednosti ispred izazivača Milanovića

"Rečeno sportskim rječnikom, posuđenim iz boksa: kada postoje prvak i izazivač, a borba je izjednačena, prvak ostaje prvakom", kaže 55-godišnji taksist Mirsad Hadžović. Smatra da je koalicijska vlast jedina opcija i da nema drugog izlaza, tako da ni nema svrhe, kaže on, raspravljati o tome je li dobra ili nije.

"Trgovina s HSS-om i HSLS-om morat će proraditi", smatra Hadžović. Osim toga, misli da bi Sanaderova koalicijska vlada bila stabilnija od nekadašnje Račanove, za koju kaže: "Ono je bilo trusno područje".

Umirovljenica (63): Sramota me gledat kako se prepiru kao babe na tržnici

Umirovljenica Marija Anočić iz Osijeka smatra kako još ništa nije gotovo i da to što Sanader vodi s nekoliko mandata više, ne znači da će SDP izgubiti izbore.

"Sramota me gledat' kad se prepiru oko toga tko je dobio izbore, kao da su babe na tržnici, sramota me živit' u takvom okruženju", kaže ona, i dodaje: "To nas ljude ne zanima. Kada sve bude gotovo neka onda pričaju tko je pobijedio".

Ipak, voljela bi da SDP dobije jer smatra da "nije u redu da o vlasti u Hrvatskoj odlučuje dijaspora, bez koje HDZ ne bi bio u ovakvoj poziciji", te je zbog toga ne zanimaju kombinacije s HDZ-om. Koalicija na čelu s Milanovićem, bila bi stabilnija od one s Račanom na čelu jer "neće biti toliko inata i prkosa kao onda".

Studentica (21): Pobijedio je HDZ

Za Mariju Petrić izbori su odlučeni i dobio ih je HDZ, no u slučaju da bi se dogodilo da ipak Mesić mandat da Milanoviću, vjeruje da bi i njegova vlada bila stabilna.

"Ne vjerujem da bi došlo do izvanrednih izbora ili da bi u prvih par mjeseci došlo do izglasavanja povjerenja vladi", smatra ona. I jedna i druga koalicija, kaže, čine joj se dovoljno stabilnim da mandat iznesu sve četiri godine.

Studentica (22): S koalicijskom vlasti moglo bi biti svašta

Studentica Marija Panušić smatra da je HDZ pobijedio jer je osvojio više mandata. Također, mišljenja je da je koalicija nužna, ali ne i najsretnija mogućnost.

"Moglo bi biti svašta", kaže ona, dodajući kako "kad nije jedna stranka onda dolazi do natezanja", no vjeruje da bi HDZ-ova koalicija bila stabilnija od Milanovićeve i puno stabilnija od Račanove.

Čistač (42): Još nije gotovo, ali HDZ vodi

Još uvijek se nisu dogovorili pa se još uvijek ne zna tko je na vlasti, kaže čistač Vlado, ali, dodaje, ako HDZ ostane na vlasti, dobro će mu doći.

"Ono što mi je kao branitelju (SDP-ovac Ivica) Pančić uzeo, vratio mi je Sanader", kaže on. No, tko bi mogao do kraja koalicijom doći na vlast kaže - vidjet ćemo. "Tko da više para. Kol'ko para tol'ko muzike", kaže on. Smatra da bi vlast s HDZ-om na čelu, osim što bi bila bolja, pogotovo ako joj se pridruži varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok iz HSLS-a, bila i stabilnija od Milanovićeve.

Djelatnik HŽ-a (52): Deset mandata je velika prednost

Iako smatra da još uvijek nitko nije pobijedio i uz napomenu da se ne bavi prognozama, 52-godišnji djelatnik Hrvatskih željeznica kaže da je HDZ u prednosti.

"Deset mandata je velika prednost, apsolutno", kaže on, no zadržava mišljenje da nitko nije pobijedio. Koalicija je stabilna ovisno o tome koliko partnera ima, a s obzirom da će manje partnera trebati HDZ-u, smatra on, njihova bi vlada bila stabilnija.

A.B.
Foto: H.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara