Vozač tegljača: Bože, zašto nisam mrtav?

VOZAČ tegljača Miljenko Stričak, koji je skrivio prometnu nesreću u kojoj su poginule četiri osobe, tek je jučer saznao za pogibije dviju samohranih majki i njihove dvoje djece.

"O Bože, zašto nisam mrtav?" - riječi su kojima je Stričak primio tragičnu vijest, a koja mu je tek jučer priopćena, budući je vozač tegljača do sada konstantno gubio svijest te nije bio u stanju shvatiti što se dogodilo. 24-godišnji Stričak je, kako je za Novu TV izjavio jedan od njegovih kolega iz tvrtke C.T.K., vijest primio s nevjericom.

"Vijest mu je rekao gazda. Bilo je strašno potresno. "Bože, zašto nisam mrtav?" - upitao je kada je čuo. Bilo mu je strahovito teško." - opisao je Stričakov kolega Dragutin Broz njegovo, kako Nova TV javlja, "predsuicidalno" stanje.

Zbog psihičkog stresa u kojemu se Stričak našao, angažirani su psiholog i psihijatar koji bi vozaču, čije se ime posljednjih par dana nekoliko puta našlo na naslovnicama novina uz naziv "ubojica", pomogli da se nosi s nastalom situacijom.

S tragedijom se, s druge strane, moraju nositi i obitelji poginulih Jadranke Matesić Marković i njezina 11-godišnjeg sina Mihaela te Zdenke Kuhte i njezine 15-godišnje kćeri Ines. S njima su se polaganjem bijelih ruža na njihove lijesove danas po posljednji put oprostili članovi njihovih obitelji i prijatelji.

Osim tragične pogibije četvoro Zagrepčana, uz prometnu se nesreću veže i skandal, budući istražni sudac Milan Pečina, koji vodi ovaj slučaj i koji je trenutno na godišnjem odmoru, nije izdao nalog za vještačenje niti jednog od vozila koje je sudjelovalo u nesreći.

Umjesto toga, jedan od tegljača vraćen je vlasniku, a ostaci Stričakova tegljača parkirani su na šljunčano parkiralište u Kalinovici pokraj Sv. Nedelje u vlasništvu tvrtke Mihelli Tomić.

Dok iz prijevozničke tvrtke C.T.K izjavljuju kako je Stričak bio iskusan vozač, a vozilo ispravno te staro samo tri godine, sporne su informacije da je Stričak tegljač vozio s neupotrebljivim gumama, pri čemu ni tahograf, koji bi možda bio ključnim predmetom kojim bi se mogle ustvrditi okolnosti nesreće, još uvijek navodno nije pronađen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obzirom na kardinalan propust kojega je istražni sudac počinio ne poslavši vozilo na vještačenje, bit će vrlo teško donijeti objektivan zaključak o krivnji 24-godišnjeg vozača.

Ministrica pravosuđa Ana Lovrin također će pokrenuti istragu kako bi se utvrdilo je li istražni sudac postupio u skladu s propisima, a ukoliko se ustvrdi da nije, protiv njega bi mogla biti podnesena kaznena prijava.

U Dnevniku Nove TV objavljena je još jedna informacija koja bi mogla biti temom budućih rasprava. Naime, tvrtka Mihelli na svoju je ruku tijekom današnjeg dana organizirala rekonstrukciju nesreće. U tunel su navodno dovezli dva svoja, Stričakovom tegljaču identična vozila, pri čemu su čak angažirali i neovisnog sudskog vještaka.

Snimka rekonstrukcije za sada nije dostupna javnosti, budući ju tvrtka namjerava najprije sama pregledati.

Ono što je u cijeloj stvari oko samoinicijativnog organiziranja rekonstrukcije kojega je danas provela tvrtka Mihelli zapanjujuće je i to da nitko, uključujući županijski sud, zadarsku policiju i hvarske autoceste, nije znao da je rekonstrukcija nesreće izvedena.

Kako su u Hrvatskim autocestama, čije kamere snimaju promet, propustili primjetiti da se u tunelu "Ledenik" ponovila situacija identična tragediji koja se dogodila u prošli petak, još uvijek nije poznato.

B.S.
Screenshot: Nova TV

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara