Vraćanje sjevernokorejskog novca neće omesti pregovore

UNATOČ jučerašnjim najavama pregovarača Sjeverne Koreje, odmrzavanje sjevernokorejskog novca iz banke Banco Delta Asia iz Makaa neće utjecati na ishod pregovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu, izjavio je danas glavni američki pregovarač Christopher Hill, zamjenik ministrice za vanjske poslove,

"Vrlo, vrlo uskoro ćemo o tome moći dati službene informacije javnosti. Problem neće onemogućiti provođenje dogovora o nuklearnom programu", rekao je Hill danas.

Radi se o nekih 25 milijuna dolara koje je američka državna riznica zamrznula na poslovima koje je vodila Banco Delta Asia, nakon što su isplivale optužbe da se radi o pranju sjevernokorejskog novca. To se dogodilo 2005., kad je SAD stavio tu banku na crnu listu.

Financijske vlasti Makaa poduzele su neke vrlo ozbiljne korake oko rješavanja pitanja Banco Delta Asia. Mi smo im dali rezultate naše vlastite istrage. Došao sam ovdje da bih se susreo s veleposlanikom Hillom i kineskim dužnosnicima, pa ćemo vidjeti kako dalje nastaviti s rješavanjem pitanja", izjavio je američki državni pod-tajnik Daniel Glaser.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjeverna Koreja je nedavno pristala prekinuti svoj nuklearni program u zamjenu za milijun tona goriva. Prvu pošiljku, 50 000 tona dobit će nakon što prestane s radom u nuklearnoj tvornici u Yongbyonu, a ostatak nakon što potpuno ugasi tamošnji nuklearni reaktor.

Jedan sjevernokorejski pregovarač jučer je rekao da je vraćanje 25 milijuna zamrznutih u Banco Delta Asia preduvjet za nastavak pregovora, ali su se danas pregovarači drukčije dogovorili.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara