Vranjičani Sanaderu: Izvrši obećanje o Salonitu!

VRANJIČANI i udruge Barbarinac iz Vranjica, Altruist iz Splita, Metor iz Makarske, Zeleni Hrvatske i Dalmacije, Ivna Bućan iz Kaštela te Biglovi u 10 sati su se okupili na prosvjedu kojim su od Vlade zatražili da ispuni svoja obećanja i provede adekvatnu sanaciju tvornice azbesta Salonit, ali i da obešteti sve oboljele od azbestoze.

Među 200-tinjak okupljenih našli su se i solinski gradonačelnik Blaženko Boban te splitski političari Ranko Ostojić i Marin Jurjević. Na brojnim transparentima koje su prosvjednici nosili, mogle su se iščitati poruke poput: "Oboljeli, prevareni, napušteni i poniženi Salonit", "Ne damo najatraktivniji prostor Hrvatske", "Tražimo pravdu za oboljele od azbestoze u Vranjicu i Pločama", "Odlučimo umjesto politike" te "Sanaderu izvrši obećanje, Salonit".

Jozo Marić je poručio kako se "kriminal skriva pod tepih" i kako to čine "institucije koje su se trebale baviti rješenjem problema Salonita, i to prvenstveno sud" te je najavio podizanje kaznenih prijava protiv stečajnog suca i upravitelja Salonita "jer na računu tvornice stoji 10 milijuna kuna koje jede kamata".

"Životima ćemo braniti odvoženje cijevi od azbesta svugdje drugdje osim iz Mravinačke kave"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ozren Matijašević je rekao kako je "Salonit poslan u stečaj da se prikriju tragovi kriminala" te poručio kako će "životima braniti odvoženje cijevi od azbesta svugdje drugdje osim iz Mravinačke kave".

"Rulet smrti u Vranjicu traje godinama i to je zapravo pljuska svim odgovornima", poručili su Zeleni Hrvatske, koji od institucija traže pravednu naknadu za sve radnike. Također, od Ministarstva zdravstva traže izradu cjelovite studije o utjecaju štetnih emisija iz tvornica na zdravlje ljudi. "To smo više puta tražili, a nismo dočekali", navode.

No, bilo je i onih koji tvrde kako je "sve po pravilima i propisima". Vinko Mladineo, direktor Fonda za zaštitu okoliša, rekao je kako je "sve provedeno po EU pravilima" te kako je "latentnu opasnost uklonjena".

I.M.
Foto: Glas Dalmacije

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara