Vratio se cirkus

Foto: Damjan Tadić, Dragan Matić  / Cropix

AKO JE prvi dan indikator zbivanja koja slijede, sedmi saziv Sabora mogao bi biti najluđi do sada. Urnebesni uvod u novu saborsku sezonu, kojeg je jutros priredio Željko Kerum, bio je tek početak. Trebalo je tek par sati da među članovima oporbenog HDZ-a i vladajuće Kukuriku koalicije počnu frcati iskre.

> Počelo je: Šprem izabran za predsjednika Sabora, zastupnici prisegnuli

> Provala HDZ-ovca Marasovića: Nemojte me maltretirati! Ovo nije parlament, ovo je Sabor!

> Ovo će biti zabavno! Stigla Nevenka, Kerum kasnio dva sata pa onda prisegnuo!

Prvi sukobi dogodili su se u sabornici, ali i na sjednici Odbora za zakonodavstvo, gdje je u centru zbivanja bila Ingrid Antičević Marinović. HDZ-ovi zastupnici predvođeni Josipom Salapićem napustili su sjednicu, te promptno sazvali konferenciju za novinare na kojoj su poručili da ih je Antičević Marinović de facto istjerala sa sjednice.

"Antičević Marinović nije nam uopće dala da dođemo do riječi. Držala nam je predavanje o demokraciji, izborima i zakonima. Rekla je da ćemo naučiti političku lekciju ako nastavimo govoriti", kazao je Salapić koji je SDP-ovu zastupnicu nazvao bahatom, arogantnom i bezobraznom.

"Sve je spremno za sječu glava"

Salapićev udar na SDP nastavio se i u saborskim klupama, gdje je zajedno sa svojim stranačkim kolegama Franom Matušićem i Ivanom Šukerom napao Kukuriku koaliciju zbog ukidanja državnih tajnika i uvođenja četiri nova ministarstva. HDZ-ovci tvrde da je Kukuriku vlada bila prisiljena uvesti nova ministarstva kako bi uhljebila politički podobne.

Ukidanjem državnih tajnika i ravnatelja vladinih agencija, tvrdi HDZ, nova vlada čini "demokratski korak unatrag". "Ovo je čista politička čistka ljudi koji su završili pregovore s Europskom unijom", kazao je Šuker, dok je Josip Đakić dodao da su "britve i mačevi isukani i sve je spremno za sječu glava".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za raspirivanje vatre pobrinuo se Damir Kajin. "Da vam ja odrežem, oni koji su došli po političkom diktatu bi mnogo gore prošli", nije se ustručavao Kajin, koji je poručio da nova vlada ne može svoju politiku provoditi oslanjajući se ne strane kadrove. Kajinova oštra retorika nije ostala nezamijećena u oporbenim redovima. "Očito je Kajin izašao iz šume, očito se prijeti pa još i sa puškom", kazao je HDZ-ovac Stjepan Milinković.

Milanović protiv "silovanja demokracije"

Najburnije je, međutim, bilo na samom početku izvanredne sjednice kada su se HDZ, Hrvatski laburisti i HDZ pobunili protiv stavljanja na dnevni red Odluke o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, izmjene Deklaracije o temeljnim načelima pregovora za punopravno članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji i Odluke o raspisivanju državnog referenduma o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

"Nismo protiv Europske unije, ali nećemo biti ničije lutke na koncu", kazao je HDSSB-ovac Dinko Burić, koji je, baš poput Matušića i Dragutina Lesara, predbacio vladajućoj većini da srljaju s izglasavanjem pridruživanja EU, iako zastupnici uopće nisu dobili materijale o predloženim točkama dnevnog reda. "Europska unija nije samo blagostanje. Većina građana ne zna što je EU, većina ovih zastupnika ne zna što je EU. Tražimo da se to raspravi", kazao je Zoran Vinković.

Na optužbe HDZ-a i HDSSB-a da vladajuća većina "siluje demokraciju", morao je reagirati Zoran Milanović. "Nećemo vam nabijati na odgovornost da ste protiv EU ili da želite srušiti stvar. Ali dajte da razumno pričamo o toj temi. Dobit ćete materijale, o tome ćemo raspravljati i očitovati se. Dajte malo razuma", kazao je Milanović, koji je u 19 sati zbog ovih prigovora održao i konzultacije s predsjednicima parlamentarnih stranaka.

U petak upoznajemo Milanovićevu vladu

Izvanredna sjednica pod predsjedanjem Borisa Šprema i Josipa Leke ušla je u "treću smjenu". Na dnevni red su došli zakoni koji propisuju ustrojstvo vlade i državne uprave, ali ne i izglasavanje povjerenja vladi koje su neki također očekivali u četvrtak. Predstavljanje vlade Zorana Milanovića tako ćemo ipak trebati pričekati do petka, kada će biti i službeno obznanjena imena Milanovićevih najbližih suradnika.

Tijekom dana će budući premijer useliti u Banske dvore, iz kojih će ispratiti Jadranku Kosor. Šefica HDZ-a tijekom dana dočekat će Milanovića na Markovu trgu, te mu predati izvješće o radu svoje vlade. U petak se očekuje i izbor dvoje potpredsjednika Sabora iz redova oporbe. Obje fotelje oporbenih potpredsjednika pripale su HDZ-u i najvjerojatnije će ih ispuniti Vladimir Šeks i Jadranka Kosor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara