VRBOŠIĆ I TERZIĆ RAZGOVARALI O ŠPIJUNSKOJ AFERI VOJSKE RS

Hrvatski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Josip Vrbošić u subotu je u Sarajevu s premijerom predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Adnanom Terzićem razgovarao o špijunskoj aferi Vojske Republike Srpske (VRS), priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova RH u Zagrebu. L

Sastanak Vrbošić - Terzić slijedio je dan nakon što je bosanskohercegovački tisak objavio da je VRS aktivno špijunirala Hrvatsku te Federaciju BiH i da je bila uključena u pripremu ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića.

U priopćenju MVP-a se prenosi da je sastanak održan odmah nakon što je Terzić doputovao iz Bruxellesa gdje je u petak sudjelovao na sastanku Vijeća za implementaciju mira (PIC).

Terzić je, prema priopćenju MVP-a, ocijenio posebno teškom okolnost što su obavještajne službe VRS-a radile i protiv RH. On je, prema priopćenju, naglasio da u tome nisu sudjelovala tijela državne vlasti BiH, nego protivnici Daytona i protivnici stabilne Bosne i Hercegovine.

Radi se o "flagrantnom kršenju Daytonskog sporazuma", kazao je.

Visoki predstavnik Paddy Ashdown je, prenosi bosanskohercegovački tisak, potvrdio navode u kojima se govori o velikom obavještajnom napadu VRS na Federaciju BiH, na RH te međunarodnu zajednicu u BiH.

Ashdown je izjavio da su nalazi SFOR-a pokazali dugotrajno i dubinsko višegodišnje kršenje mirovnog sporazuma.

PIC je u Bruxellesu iznio stajališta o kojima će izvijestiti Visoki predstavnik Ashdown u Sarajevu najkasnije do 2. travnja, prenosi MVP. U priopćenju se dodaje da je PIC ovlastio Ashdowna da povuče konkretne poteze u vezi s nastalom situacijom nakon nalaza SFOR-a o nedopuštenim obavještajnim djelovanjima VRS-a.

U svome priopćenju hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova prenosi da je špijunska afera otkrivena u Republici Srpskoj pokazala da je očito riječ "o nelegalnom djelovanju snaga koje se ne mire s postojećim stanjem, ne do kraja ostvarenim ratnim ciljevima, post-Daytonskim reformama, zahtjevima za funkcionalnijom BiH i njenim boljim vezama sa susjedima, kao i Međunarodnom zajednicom u cjelini".

"Republika Hrvatska je izrazito zainteresirana za stabilnu BiH koja će moći djelotvornim institucijama pravne države jamčiti razvitak demokratskog ustroja i nastavak dobrih i sve boljih dobrosusjedskih odnosa sa RH", piše nadalje MVP.

"Energičan odgovor Visokog predstavnika Paddya Ashdowna je nužan, međutim, svoje protivljenje trebaju jasno izreći i sve relevantne političke strukture u BiH. Slučaj treba raščistiti da ne utječe negativno na stabilnost odnosa u BiH, ali i odnosa BiH sa susjedstvom, kao i s Republikom Hrvatskom", zaključuje MVP.

(Hina) pp rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara