Vrdoljak: Preslagivanje ne rade domoljubi nego prevaranti, trebaju nam novi izbori

Vrdoljak: Preslagivanje ne rade domoljubi nego prevaranti, trebaju nam novi izbori

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Hrvatske narodne stranke (HNS) Ivan Vrdoljak pozdravio je odluku Hrvatskog sabora o imenovanju deset sudaca Ustavnog suda, a zauzeo se i za raspisivanje prijevremenih izbora izjavivši da bi 'vrbovanje' i potkupljivanje zastupnika radi preslagivanja nove saborske većine bilo 'kazneno djelo'.

"U Saboru se jučer dogodila dobra stvar - izabrali smo ustavne suce i sada možemo ići na izbore te je potrebno raspustiti Sabor i Vladu i raspisati prijevremene izbore, jer vladajuća koalicija je u posljednjih sedam mjeseci paralizirala Republiku Hrvatsku," rekao je Vrdoljak na konferenciji za novinare u Splitu.

Na novinarski upit strahuje li od prebjega iz HNS-a u neku drugu stranku radi stvaranja saborske većine u preslagivanjima, Vrdoljak je ustvrdio kako su to "kaznena djela."
 
"Svaki pritisak na bilo kojeg saborskog zastupnika, i svaki saborski zastupnik koji bi napravio bilo kakvu promjenu svoje odluke za osobni interes, recimo za posao nekog u svojoj obitelji ili prijatelja,  kazneno je djelo", kaže Vrdoljak.

Napomenuo je da je zbog takvih stvari bivši SDP-ov gradonačelnik Vukovara Željko Sabo završio u zatvoru.

"Policija i obavještajna zajednica će imati jako puno posla ako bude dolazilo do bilo kakvog preslagivanja, jer preslagivanje je nepošteno i prevara, a oni koji rade preslagivanje nisu domoljubi nego su prevaranti," izjavio je Vrdoljak.

Po njegovu mišljenju ova je godina već izgubljena "s kvazireformatorima i kvazidomoljubima."

"U Domovinskom ratu je 12.200 poginulih koji su se borili za nezavisnost i postojanje Hrvatske Vlade i Hrvatskog sabora, ali ne ovakvih kao što sada imamo. Roditelji poginulih u Domovinskom ratu i svi mi koji smo se borili, ne možemo biti zadovoljni  ovakvom Vladom i premijerom i ovakvim zamjenicima premijera", kazao je Vrdoljak.

Predsjednik Središnjeg odbora HNS-a i župan Međimurski Matija Posavec rekao je da zbog aktualne krize Hrvatskoj prijete financijske štete.
 
"U proračunu za ovu godinu Vlada je predvidjela 9,5 milijardi kuna povlačenja novaca iz Europskih fondova, ali više natječaja trenutačno je  stopirano u Ministarstvu zdravlja, Ministarstvu regionalnog razvoja, Ministarstvu poduzetništva i Ministarstvu kulture  a riječ je o kapitalnim projektima za cijelu Hrvatsku," naglasio je  Posavec. Smatra da se Hrvatska nalazi  "pred ozbiljnim financijskim problemima" zbog novonastale političke situacije.

I Laburisti pozivaju na nove izbore

Hrvatski laburisti – Stranka rada poziva parlamentarnu većinu da što prije donese odluku o samoraspuštanju Hrvatskoga sabora, a predsjednicu Republike Hrvatske da u što kraćem roku raspiše izvanredne izbore, već prije ljeta, priopćeno je u subotu iz te stranke.

Podsjećaju na članak 1. Ustava Republike Hrvatske koji kaže da "u Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu" te zbog dobrobiti naroda, društva i države zahtijevaju hitno raspisivanje izbora "bez uzaludnih, na propast osuđenih pokušaja preslagivanja u Saboru", koji bi, smatraju, doveli do još opasnije političke krize.

"Umjesto mrcvarenja, ponižavanja i vrijeđanja zdravog razuma građana, što se u aktualnom grabežu za vlast u redovima vladajućih pokušava podvesti pod uobičajene i poštene demokratske procese", treba građanima dati priliku da izaberu novo vodstvo države, "u nadi da neće ponoviti ovu kardinalnu grešku", smatraju Laburisti.

Trenutačna, a faktički nepostojeća Vlada, u manje od pet mjeseci takozvanog rada državu je dovela do potpune blokade i nefunkcionalnosti, dramatičnog ugrožavanja međunarodnog ugleda Hrvatske i vrlo konkretnih financijskih posljedica, ističe se u priopćenju.

"U kaosu koji je proizvela vlast Domoljubne koalicije i Mosta, sva je energija usmjerena na međusobne obračune, na što je prebačen i fokus javnosti, dok, istodobno, ispod radara, u sumnjivim i nedorečenim procedurama prolaze krucijalne odluke poput prodaje Končara ili smjene uprava u tvrtkama u državnom vlasništvu bez odluka Vlade. Korištenje prljavih obavještajnih metoda u sukobima između vladajućih da i ne spominjemo", kaže se u priopćenju Središnjeg ureda Hrvatskih laburista - stranke rada.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara