VRHOVNI SUCI NEZADOVOLJNI SREDSTVIMA PLANIRANIM ZA SUDBENU VLAST

Suci Vrhovnog suda ocijenili su danas da predloženi Državni proračun za ovu godinu ne jamči rješavanje brojnih zaostalih predmeta, odnosno ubrzanje sudskih postupaka jer su, kako kažu, izostala bitnija ulaganja u razvoj sudbene vlasti.

S obzirom da je razvoj pravosuđa jedan od prioriteta Hrvatske u procesu stabilizacije i pridruživanja EU, a da prijedlog Državnog proračuna to ne jamči, suci Vrhovnog suda smatraju da postoji raskorak između verbalnih političkih opredjeljenja da se sudstvu osiguraju dovoljna sredstva i stvarne političke volje da se taj novac osigura u Državnom proračunu.

Stoga, suci Vrhovnog suda u priopćenju nakon današnje Opće sjednice upozoravaju Hrvatski sabor i Vladu na njihovu odgovornost za stanje u sudbenoj vlasti, pa i za, kako kažu, moguće posljedice u procesu pridruživanja EU. Napominju kako se sudovima neće moći staviti na teret da nisu ispunili očekivanja hrvatske javnosti, ako im se ne osiguraju uvjeti za rad.

Ocijenjuju da povećana sredstva za stručno usavršavanje sudaca nisu dovoljna, posebice zbog brojnih izmjena propisa koji uređuju nove nadležnosti i postupanja sudova.

Osigurana sredstva neće omogućiti trajnu izobrazbu sudaca za nove zadaće koje pred njih postavlja zakonodavac, kaže se u priopćenju.

Za vrhovne suce upitno je i smanjenje sredstava za uređenje više sudova. Smatraju da ti sudovi zbog toga neće biti u funkciji, te da će to onemogućiti ciljeve reforme pravosuđa - smanjenje zaostataka i ubrzanje postupaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Posebice upozoravaju na stanje Županijskog i Općinskog suda u Splitu u kojima, kako tvrde, postoji opasnost od požara ili poplave zbog uređaja za grijanje, odnosno hlađenje. Ističu da ti sudovi, uz sudove u Zagrebu, imaju i najveći broj predmeta, ali nedovoljan broj sudaca i drugog sudskog osoblja.

Upozoravaju i da u hrvatskim sudovima postoji "realna opasnost" od fizičkog nasrtaja na suce, stranke i njihove zastupnike, te da stoga pitanju sigurnosti također valja obratiti posebnu pozornost.

Smatraju i da bi trebalo u cijelosti riješiti i isplatu dodataka na godine sudačkog staža. Taj se dodataka, kako kažu, isplaćuje djelomično i to samo za staž na pravosudnim dužnostima, a ne priznaje im se ukupan radni staž.

Vrhovni suci na kraju ukazuju i na, kako kažu, neodgovarajući materijalni položaj sudskih savjetnika, službenika i namještenika, te predlaže Saboru da obveže Vladu da razmotri pitanje njihovih plaća, ali i plaća u cijeloj državnoj upravi.

Sadašnje plaće na potiču sposobne da prihvate rad u državnoj upravi, zaključuje se na kraju priopćenja Opće sjednice Vrhovnog suda.

(Hina) xpp yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara