Vrhovni sud 31. svibnja počinje raspravljati o žalbama na presudu gospićkoj skupini

VIŠE od godinu dana nakon izricanja nepravomoćnih presuda, Vrhovni sud trebao bi na pet sjednica, zakazanih od 31. svibnja do 4. lipnja, raspravljati o žalbama na presudu umirovljenom generalu Mirku Norcu i ostalima iz tzv. gospićke skupine, objavljeno je na internet stranici Vrhovnog suda.

Na nepravomoćnu presudu riječkog Županijskog suda, koji je "gospićkoj skupini" sudio zbog ratnog zločina nad srpskim civilima 1991., obrana i tužiteljstvo žalili su se krajem listopada prošle godine.

Zbog likvidacije najmanje 50 srpskih civila na gospićkom području tijekom 1991. riječki Županijski sud osudio je 24. ožujka prošle godine Tihomira Oreškovića na 15 godina, Mirka Norca na 12, a Stjepan Grandića na 10 godina zatvora.

Četvrti pripadnik te skupine, Ivica Rožić, kojega je optužnica teretila za ubojstvo trojice civila iz Karlobaga, oslobođen je jer je sud utvrdio kako nema dovoljno dokaza da je Rožić počinitelj tih likvidacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U obrazloženju presude sutkinja Ika Šarić navela je da su se Orešković i Norac dogovorili i naredili zatočenje i likvidaciju najmanje 50 civila, uglavnom srpske nacionalnosti, s područja Gospića i Perušića. Orešković je naveden kao organizator tih dodađanja, a Norac kao sudionik masovnih ubojstava civila. Grandić je osuđen za organiziranje likvidacije oko 20 civila na Lipovoj glavici.

U žalbama na presudu Norac, Orešković i Grandić pobijali su tvrdnje tužiteljstva, ističući kao oni nisu sudjelovali u progonima i likvidaciji civila.

Osim toga, odvjetnici su u žalbama naveli da je na suđenju povrijeđen kazneni postupak i da je pogrešno utvrđeno činjenično stanje i visina kazne. Obrana je stoga tražila ukidanje presude i ponavljanje cijelog postupka.

Državno odvjetništvo žalbu je uložilo na duljinu izrečenih zatvorskih kazni te na oslobađajuću presudu za Rožića.

Orešković, Norac i Grandić nalaze se u pritvoru u Rijeci od veljače 2001.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara