Vrhovni sud nastavio razmatranje žalbi na presudu tzv. zločinačkoj organizaciji

VIJEĆE Vrhovnog suda danas je u nastavku razmatranja žalbi na nepravomoćnu presudu tzv. zločinačkoj organizaciji raspravljalo o osuđujućem dijelu presude koji se odnosi na preprodaju droge na zagrebačkom području.

Nepravomoćnom presudom, od kraja studenoga prošle godine, za udruživanje radi preprodaje droge osuđeni su "dečki s Knežije" -braća Rajko i Velibor Momčilović, Davor Zečević i Davorin Sobjeslavski.

Tužiteljstvo se žalilo na premale zatvorske kazne, jer smatra da je količina prodane droge veća od one koja je navedena u presudi. S druge strane, osuđenici pak tvrde suprotno i žale se da su im dosuđene kazne previsoke.

U presudi je navedeno da su nabavljali i za prodaju pripremali heroin i potom ga predavali dilerima koji su ga preprodavali na zagrebačkom području, uglavnom u naseljima Jarun, Špansko i Prečko. Također, osuđeni su i za nabavku kokaina iz Nizozemske i njegovu preprodaju u Zagrebu.

Prvostupanjski je sud utvrdio da su u drugoj polovici 1990-ih Momčilovići i Sobjeslavski prodali ukupno 11,25 kilograma heroina i 1,5 kilograma kokaina, dok je Zečević osuđen za ulaganje novca u kupnju droge i za raspodjelu dobiti od preprodaje.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u žalbi prigovara da je u presudi utvrđena količina prodane droge premala, tvrdeći da iz iskaza glavnih svjedoka - dvojice zaštićenih svjedoka i pokajnika Tomislava Marinca, koji su za navedenu četvoricu dilali drogu, proizlazi da je skupina prodala ukupno 31,5 kilograma heroina i 2,5 kilograma kokaina.

Tužiteljstvo prigovara i da je sud četvoricu propustio osuditi za preprodaju ecstasya putem DHL pošte iz Njemačke, odnosno za pošiljanje te droge nepoznatoj osobi na Floridi u SAD-u.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga traži da se poništi prvostupanjska presuda i vrati drugostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje kako bi se osuđenike oštrije kaznilo.

Braća Momčilović u svojim žalbama ističu da je utvrđena količina prodane droge prevelika, odnosno da su pogrešno protumačeni iskazi zaštićenih svjedoka i pokajnika Marinca, da su im iskazi proturječni, kao i da je proizvoljno utvrđen iznos stečene dobiti od preprodaje droge.

Zečević pak tvrdi da nitko od svjedoka nije dokazao njegovu ulogu u udruživanju s Momčilovićima radi preprodaje droge, dok Sobjeslavski upozorava na povredu Kaznenog zakona jer su u obzir uzeti proturječni iskazi svjedoka, te podsjeća da se protiv Marinca vodi sudski postupak zbog davanja lažnog iskaza.

Vijeće Vrhovnog suda raspravilo je i žalbu Sobjeslavskog koji osporava presudu u dijelu koji ga osuđuje za pokušaj ubojstva Radovana Buvača Bebe u Zagrebu 1992.

Razmatranje žalbi nastavlja se sutra, a Vrhovni sud konačnu odluku o prihvaćanju ili ukidanju prvostupanjske presude mora donijeti do 27. kolovoza.

(Hina) tr vl

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara