Vrhovni sud odbio žalbu Hrvatskog liječničkog sindikata

VRHOVNI sud odbio je danas žalbu Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) na rješenje zagrebačkog Županijskog suda o privremenoj mjeri zabrane općeg štrajka liječnika, koji je taj sindikat pokrenuo 11. travnja.

Ocjenivši žalbu HLS-a neosnovanom, Vrhovni sud potvrdio je prvostupanjsko rješenje Županijskog suda o zabrani štrajka, priopćeno je danas iz Ureda predsjednika Vrhovnog suda.

U obrazloženju odluke Vrhovnog suda navodi se da je HLS stupio u štrajk unatoč prvostupanjskoj presudi kojom je štrajk bio zabranjen, te je Državno odvjetništvo predložilo privremenu mjere zabrane štrajka radi osiguranja pravnog reda i zaštite prava korisnika na punu zdravstvenu zaštitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HLS se žalio na takvu odluku tvrdeći da se privremena mjera ne može odnositi na nešto što je već započeto, te je zatražio da se prijedlog za određivanje privremene mjere preinači ili ukine.

Vrhovni je sud odbio žalbu potvrdivši da su zbog štrajka i izostanka zdravstvene zaštite mogle nastati trajne štetne posljedice po zdravlje ljudi.

HLS je u štrajk pozvao 8.000 bolničkih liječnika tražeći primjenu Strukovnog kolektivnog ugovora (SKU) za liječnike i stomatologe. Vlada je odbila primijeniti SKU ocjenivši da je sklopljen na nezakonit način.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara