VRHOVNI SUD ODREDIO PRITVOR OPTUŽENIMA ZA SLUČAJ LORA

Vrhovni sud danas je priopćio da je prihvatio žalbu splitskog Županijskog državnog odvjetništva i odredio pritvor osmorici bivših vojnih policajaca optuženih za ratni zločin u "slučaju Lora".

U priopćenju se navodi da je Vrhovni sud žalbu državnog odvjetništva raspravio još 29. rujna. Tužiteljstvo se žalilo na odluku splitskog Županijskog suda čije je Izvanraspravno vijeće početkom rujna odbacilo prijedlog za određivanjem pritvora osmorici bivših vojnih policajaca, optuženih za ratni zločin u Vojno-istražnom centru Lora 1992.

"Rješenjem Vrhovnog suda Republike Hrvatske prihvaćena je žalba državnog odvjetnika i preinačeno je pobijano rješenje Županijskog suda u Splitu tako da je protiv optuženika Tihomira Duića, Miljenka Bajića, Josipa Bikića, Tončija Vrkića, Davora Banića, Emilija Bungura, Ante Gudića i Anđelka Botića određen pritvor", stoji u priopćenju.

Takvu odluku Vrhovnog suda mediji su objavili još jučer, nakon što je izviješteno da će se optuženicima u ponovljenom postupku suditi pred posebnim vijećem za ratne zločine. Prema izjavama izvora bliskih optuženicima, policiji i sudu policija je jučer počela obilaziti domove svih uhićenika i uhitila ih najmanje petoricu. Pronađeni optuženici navodno su odvedeni u splitski Okružni zatvor, no tu informacija jučer nisu službeno potvrdili ni policija niti sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sudskim vijećem za ratne zločine predsjedavat će sutkinja Spomenka Tonković, a članovi vijeća bit će suci Josip Čule i Neven Cambi.

Prvostupanjsku oslobađajuću presudu, koju je donijelo sudsko vijeće Županijskog suda u Splitu pod predsjedanjem suca Slavka Lozine 2002. godine, Vrhovni je sud ukinuo potkraj kolovoza ove godine, te zatražio ponovljeni postupak pred izmijenjenim vijećem. Nakon te odluke Državno je odvjetništvo zatražilo pritvor za osmoricu optuženih, no Izvanraspravno vijeće Županijskog suda taj je zahtjev odbilo u cijelosti kao neutemeljen. Optužba je na to uložila žalbu Vrhovnom sudu koji je žalbu prihvatio.

Početak suđenja još nije određen.

(Hina) xam yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara