Vrhovni sud potvrdio da nema osnove za istragu protiv Pašalića, Belje i Aralice

VRHOVNI sud potvrdio je odluku zagrebačkog Županijskog suda da nema osnove za istragu protiv Ivića Pašalića, Ante Belje i Ivana Aralice u slučaju Zaklade Hrvatskog državnog zavjeta, doznaje se od njihovih odvjetnika i na Županijskom sudu.

Vrhovni sud je utvrdio da ne postoji osnovana sumnja da su trojica bivših dužnosnika HDZ-ove Zaklade nezakonito prisvojili 12,3 milijuna kuna koje su iseljenici od 1991. do 1998. uplaćivali za obranu i obnovu Hrvatske u službeni fond hrvatske Vlade u Austriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Taj je novac 1998., po nalogu ovlaštenog potpisnika na računu Hrvoja Šarinića, prebačen na račun Zaklade kao donacija, a vodstvo Zaklade je 2001. donijelo odluku o prihvaćanju donacije i raspolaganju sredstvima deponiranima na deviznom računu Privredne banke Zagreb (PBZ).

Zaključivši da ne postoji osnovana sumnja da su počinili kazneno djelo zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, Vrhovni sud je u svojoj odluci naveo da su oni to učinili nakon što je 2000. Ministarstvo pravosuđa provelo nadzor poslovanja Zaklade i zaključilo kako nema nikakvih nezakonitosti.

Vrhovni sud je tako potvrdio ranije odluke Županijskog suda i odbacio žalbu Državnog odvjetništva.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara